De loswal aan de Zoutmansweg gaat niet door.
De loswal aan de Zoutmansweg gaat niet door. Foto: gemeente Bodegraven-Reeuwijk

Raad haalt streep door bestemmingsplan voor loswal aan de Zoutmansweg.

Politiek

REEUWIJK - Na enkele jaren van voorbereiding moest de gemeenteraad vorige week beslissen of ze de aanleg van een loswal aan de Zoutmansweg mogelijk zouden maken. De loswal was bedoeld om zwaar verkeer in het plassengebied te vervangen door waterverkeer, zodat de kwetsbare wegen minder worden belast en de veiligheid vergroot. Het vertrouwen in de effectiviteit van de loswal bleek in de commissie Ruimte al niet groot en die stemming zette zich door in de raad, die met grote meerderheid besloot het plan naar de prullenbak te verwijzen.

door Bert Verver

Het besluit zal door de bewoners en Dorpsteam Plassengebied met teleurstelling worden ontvangen. Daartegenover zullen de omwonenden van de beoogde locatie opgelucht ademhalen, evenals de roeiers van Roei- en Zeilvereniging Gouda, die vreesden voor een versmalling van de Breevaart. Na de uitvoerige behandeling in de commissie maakten de raadsleden eigenlijk niet zoveel woorden meer vuil aan het voorstel. Zekerheidshalve diende het CDA nog een amendement in om de gebruikstijden van de loswal in te perken, maar woordvoerder Jan van Rooijen maakte meteen al duidelijk dat zijn fractie het plan niet zag zitten omdat er twijfels waren over de effectiviteit van de flinke investering van zo’n 4,5 ton. Hij sprak de verwachting uit dat het nieuwe cameratoezicht in samenhang met een goed ontheffingenbeleid de overlast al aanzienlijk zou kunnen verminderen en wilde de resultaten daarvan eerst afwachten. 

Het merendeel van de fracties kozen voor dezelfde aanpak. Willem Ginjaar (LLBR) noemde het plan zelfs ‘onzinnig’ en John Kempeneers (BBR) vond de investering te hoog voor een plan dat eerder door de wethouder als ‘suboptimaal’ werd bestempeld. Met enige aarzeling gaf D66 aan voor te willen stemmen en ook GroenLInks en de PvdA zagen wel kansen, maar toen ook de ChristenUnie en de SGP meldden niets in het plan te zien, was het pleit beslecht. Wethouder Robin Kersbergen hield nog een kort pleidooi over de nut en noodzaak van het plan dat op verzoek van de raad was opgesteld, maar het was toen al duidelijk dat er geen meerderheid te vinden was. Stemminge: 18 tegen, slechts 5 voor.

Advertentie

Categorieën