Asfalteringswerkzaamheden door Versluys in de eerste helft van de vorige eeuw.
Asfalteringswerkzaamheden door Versluys in de eerste helft van de vorige eeuw. Foto: Versluys Groep

125 jaar Versluys: ‘Nuchter ondernemerschap en trouw zijn aan je opdrachtgevers’

Zakelijk Bedrijfsberichten

BODEGRAVEN - Trots op het verleden, optimistisch over de toekomst. Dat geldt voor de Versluys Groep, die binnenkort haar 125-jarig bestaan viert. 

door Ad van den Herik

“Nee,” antwoordt Jan de Boer gedecideerd. De Versluys Groep beschikt niet over documenten uit de beginperiode. “Er is uit die tijd gewoon weinig bewaard gebleven. We hebben zelfs geen oprichtingsakte,” verklaart de algemeen directeur van de jubilerende groep. Het familiebedrijf viert op donderdag 7 (voor relaties) en zaterdag 9 september (voor personeel) het 125-jarig bestaan. De gebeurt op grootse wijze op Fort Wierickerschans.

Van een archief mag dan geen sprake zijn, we weten wel dat de Oudewaterse broers Jan, Jaap en Arie Versluys in 1898 de koppen bij elkaar staken en besloten een stratenmakersbedrijf in het leven te roepen. Dat was loodzwaar werk, de hele dag stevig sjouwen en op je knieën zitten om klinkers in te tikken. Een aanslag op rug en ledematen, van ’s morgens vroeg tot in de avond. Asfaltmolens, freesmachines en walsen lagen net zo ver in het verschiet als de eerste mens op de maan.

Unicum

Een bedrijfsadministratie van ruim een eeuw geleden ontbreekt dus. Geen offertes, aanbestedingen, rekeningen of salarisstaten. Wel hangen er her en der zwart-witfoto’s aan de muur in het moderne bedrijfspand aan de Dammekant. Die vertellen de historie van Versluys, samen met de verhalen die opeenvolgende generaties met elkaar deelden. “Het is echt een unicum dat een familiebedrijf zo lang bestaat tussen al die grote beursgenoteerde bedrijven als VolkerWessels, BAM en Heijmans,” prijst Jan ‘zijn’ onderneming. 

De drie oprichters hengelden blijkbaar al rap de nodige opdrachten binnen, want het bedrijf telde aan het einde van de jaren 30 zo’n 25 medewerkers. En dat in de crisistijd. In de oorlog kwam de klad erin, maar medeoprichter Jan en zijn zoon Piet maakten in 1946 een herstart. Versluys groeide uit tot een begrip in de regio. Begin jaren 50 deed de mechanisatie haar intrede in de wereld van de wegenbouw. Versluys, in de jaren 60 verhuisd naar Bodegraven, wilde niet achterblijven en schafte een asfaltmachine aan.

In zijn speech op het feest zal Jan de specifieke kenmerken van Versluys voor het voetlicht halen. “Ik vertel dan wat over het ontstaan, dat we een stabiel bedrijf hebben en dat we trots zijn omdat we het zo goed doen. We hebben een fijn en sociaal bedrijf. Dat we het goed doen komt vooral door onze 170 medewerkers. Die krijgen iedere dag een opdracht mee en komen pas terug als het werk klaar én goed is.”

Betrokken

Anno 2023 verwerkt Versluys zo’n 150.000 ton asfalt per jaar. En dat volgens de principes die 125 jaar geleden ook al golden: “Met nuchter ondernemerschap en trouw zijn aan je opdrachtgevers en eigen mensen,” beklemtoont Jan. Na het directeurschap van Jan Versluys kreeg het bedrijf directeuren van ‘buitenaf’. “Toch bleef de familie Versluys heel betrokken. Nog steeds trouwens.” De huidige kleindochters van Piet Versluys - Carmen, Patricia en Vera – vinden het als aandeelhouders prima dat de Versluys Groep de winsten in het bedrijf investeert, stelt Jan vast.

Vertrouwen

Over de toekomst maakt Jan zich niet al te veel zorgen. “Ik vertrouw erop dat we tot in lengte van dagen bestaansrecht houden,” klinkt het monter. Hij ontkent daarbij niet dat PFAS en de stikstof- en klimaatcrises bedreigingen vormen voor de wegenbouwsector, maar blijft optimistisch. “Inmiddels zijn de files alweer groter dan vóór corona. Uiteindelijk blijven we onze omgeving altijd aanpassen en mobiliteit zal niet verdwijnen. Bovendien moeten we altijd onderhoud blijven plegen aan onze wegen.”

Jan de Boer, directeur van de Versluys Groep.
Het eerste asfaltproject van Versluys in Rotterdam.

Advertentie

Categorieën