Afbeelding

Unieke innovatie: bermgras N11 wordt papier

Human Interest

Alphen aan den Rijn - Het is twee grafische ondernemers uit Alphen aan den Rijn na anderhalf jaar voorbereiden gelukt om een unieke kwaliteit papier te ontwikkelen: papier gemaakt van het maaisel dat afkomstig is uit de bermen van de N11. Herrejan Veenema en Remko Roest zijn verguld met het resultaat. Donderdag 12 september wordt het milieuvriendelijke papier officieel gepresenteerd.

Herrejan Veenema en Remko Roest kennen elkaar uit het zakelijk netwerk. Beide heren voelen zich verantwoordelijk voor onze toekomst en ondernemen met respect voor milieu en maatschappij. Herrejan Veenema is directeur-eigenaar van drukkerij Holland in Alphen aan den Rijn. Begin 2018 is hij op een bijeenkomst van het 'Groene Hart Werkt!'. Dit is hét regionale platform voor circulaire economische initiatieven in het Groene Hart.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Veenema: "Tijdens deze bijeenkomst werd er gesproken over innovatieve vezelproducten en het verwaarden van natuurlijke (bio)vezels. Dat zette mij aan het denken, papier bestaat immers uit vezels." Veenema werkte bij voorkeur al met o.a. FSC- gecertificeerd papier, maar was altijd afhankelijk van wat de papiergroothandel aanbood en de klant vroeg. "Ik wilde nu zelf het initiatief nemen, een papierkwaliteit aanbieden gebaseerd op reststromen."

Remko Roest, directeur-eigenaar van Decaprint in Alphen aan den Rijn heeft maatschappelijk verantwoord ondernemen altijd al hoog op de agenda gehad. "Ik werk het liefst met materiaal wat minder milieubelastend is en het lag altijd al in de lijn der verwachtingen dat ik hier verdere stappen in zou ondernemen en hier als het ware als een regisseur zou gaan optreden. Ik gebruikte al papier gemaakt van agrarisch afval. Dit papier kwam echter van de andere kant van de wereld vandaan en dat stuk transport zinde me niet. Dat moest anders kunnen."

Bermgras

Veenema en Roest sloegen de handen ineen en besloten om samen het idee van papier met natuurlijke vezels verder te ontwikkelen. Roest: "Innoveren is het leggen van verbindingen en dat hebben we letterlijk gedaan." Uitgangspunt was het gebruiken van afval ofwel reststromen uit de regio. "In ons geval dus natuurlijke vezels. Bovendien moest de nieuwe papierkwaliteit breed inzetbaar zijn voor de zakelijke markt en niet te duur." Er volgden vele gesprekken met diverse marktpartijen. "We vonden een Nederlandse papierfabriek die ons idee omarmde en verschillende relaties toonden interesse in een dergelijke papiersoort. Uiteindelijk bleek dat we de grondstof voor ons nieuwe papier wel van heel dichtbij via Rijkswaterstaat konden betrekken: het bermgras van de N11. Rijkswaterstaat garandeert ons aanvoer van het bermgras van de N11 voor de papierproductie."

Afval wordt grondstof

Bermgras houdt, in verhouding tot bijvoorbeeld bomen, enorm veel CO2 vast. Bij verbranding komt dit vrij. Het maaisel wordt nu niet verbrand maar deze reststroom wordt gebruikt voor de productie van papier. Afval wordt dus grondstof. Door toevoeging van onder andere cellulose en minimaal 60% oud papier uit Nederland is het gelukt om een prachtige milieuvriendelijke kwaliteit papier te laten produceren.

Het papier heeft de naam Veezel© Onderweg Offset gekregen. De Nederlandse papierfabriek heeft inmiddels een eerste partij papier gemaakt in diverse gramgewichten. Ook zijn er enveloppen beschikbaar waardoor Veezel© geschikt is voor de zakelijke markt, bijvoorbeeld voor een huisstijl. Het is een ongestreken kwaliteit met een frisse en natuurlijke uitstraling. De vezels van het bermgras van de N11 zijn nog zichtbaar.

Verantwoordelijkheid genomen

Ondernemers Veenema en Roest hebben hun verantwoordelijkheid genomen. Ze hebben met respect voor mens en milieu een uniek product ontwikkeld met lokale reststromen gericht op de nieuwe economie. Met Veezel© hebben zij een beduidend minder milieubelastende kwaliteit papier het licht laten zien in Nederland.

Donderdag 12 september wordt in het Archeon in Alphen aan den Rijn de nieuwe papierkwaliteit Veezel© officieel geïntroduceerd.

Voor meer informatie: www.veezel.nl

Tekst en beeld: Edith Op de Woerd

Advertentie

Categorieën