Afbeelding

Barry Passchier nieuwe kunstenaar bij het Kunstenaarscollectief Hoek29

Human Interest

Bodegraven - Kunstenaar Barry Passchier is sinds maart dit jaar vaste exposant bij Hoek 29. Zij maakt kleine collages van stof die met eenvoudige naai- en borduursteken in elkaar gezet worden.

Barry Passchier komt van oorsprong uit Noordwijk. Via Delft en Utrecht streek ze uiteindelijk, bijna 20 jaar geleden, neer in Nieuwerbrug waar ze samen met haar man in de oude houtzagerij van haar schoonouders is gaan wonen. Barry is architect. Ze heeft bij verschillende architectenbureaus gewerkt en is in Nieuwerbrug haar eigen bureau begonnen. Tot 2016 was zij bovendien kopersbegeleider bij een bouwbedrijf uit de regio.

Architect of kunstenaar?

Eigenlijk is een architect ook een kunstenaar. Je creëert gebouwen of ruimtes. Toch gaf het werk als architect en kopersbegeleider na verloop van tijd niet genoeg voldoening meer. Barry: "Er zitten vaak jaren tussen idee en oplevering van een bouwwerk waardoor je de binding een beetje kwijtraakt. Daar kreeg ik meer en meer moeite mee; ik kon mijn creativiteit niet meer kwijt."

Textiel

In diezelfde periode kreeg Barry van haar moeder een doos vol oude stofjes mee om op te ruimen. Deze stofjes riepen allerlei herinneringen op. Barry: "In mijn jeugd zat ik al graag naast mijn moeder als zij achter de naaimachine zat om kleiding te maken en te vermaken. Ik vond het toen al heerlijk om allerlei stofjes door mijn handen te laten gaan." Min of meer bij toeval, kreeg Barry een boek van Janet Bolton onder ogen. 'Zij is een Engelse Textielkunstenares'. Deze kunstvorm sprak mij enorm aan en ik ben zelf aan het experimenteren geslagen. Bij Janet Bolton heb ik vervolgens een aantal workshops gevolgd om meer te leren van de techniek.

Found Fabric

Barry ontwikkelde een geheel eigen kunstvorm die zij via haar website Found Fabric (gevonden stof) sinds 2017 laat zien. "Kleur, vorm en textuur en compositie van de stoffen horen in een werkstuk een eenheid te vormen. Dat ik dit nastreef heeft zeker ook te maken met mijn achtergrond als architecte."

Barry: "Mijn 'pictures' zijn gemaakt van allerlei soorten, meestal gebruikt, textiel. Ik put daarbij uit mijn eigen voorraad, vind textiel in kringloopwinkels en ik krijg ook restanten van familie en vrienden als ze denken dat ik er iets mee kan. Om die reden heb mijn website de naam "found fabric" gegeven."

Inspiratie

"Het heerlijke van het werken aan mijn eigen kunstwerken, is dat ik weer mijn creativiteit de vrije loop kan laten. Het kan heel goed gebeuren dat mijn oorspronkelijke idee gedurende het proces, wijzigt. Dat mag en dat kan. Dat is een verrijking ten opzichte van mijn werk als architect."

Hoek29

Gedurende een jaar of acht heeft Barry haar werk als architect en als textielkunstenaar gecombineerd, maar inmiddels is ze niet meer werkzaam als architect. Nadat ze in 2018 meedeed aan de Kunstenaarsroute, kreeg ze de vraag van Nisett de Wit of ze als gastexposant wilde exposeren bij Hoek29. Hoek29 is een kunstenaarscollectief van zes kunstenaars die met elkaar de ruimtes delen in het voormalige filiaal van de ING-bank in Bodegraven. Iedere zes weken zijn er nieuwe kunstwerken te zien van een aantal gastkunstenaars. De expositie was een succes. Toen een van de zes kunstenaars het collectief verliet, kreeg Barry de vraag of ze vaste exposant wilde worden. "De vraag heb ik meteen met ja beantwoord. Het werken in deze prachtige, lichte ruimte is heerlijk. De kunstenaars onderling inspireren elkaar ook."

Workshop

Bovendien gaat Barry Passchier dit najaar workshops geven. Je leert hoe je, eventueel met eigen stofjes, een 'fabric picture' kan maken. Informatie is te vinden op www.foundfabric.com.

Tekst en beeld: Edith Op de Woerd

Ik begon dit werkstuk als een abstracte compositie, maar gaandeweg veranderde het in een zwembad. De zwemster maakte het helemaal af.

Advertentie

Categorieën