Logo kobr.nl
Djamila van Naaiatelier Djamila Fashion
Djamila van Naaiatelier Djamila Fashion (Foto: )

Nieuwerbrug is vier Fairtrade ondernemers rijker

  Human Interest

Nieuwerbrug - In het kader van de Fairtrade week fietste wethouder Robèrt Smits samen met het bestuur van Stichting Fairtrade Bodegraven-Reeuwijk naar vier ondernemers in Nieuwerbrug. Deze ondernemers gebruiken en/of verkopen Fairtrade producten. De wethouder overhandigde hen raamstickers 'Wij doen mee' zodat de ondernemers kunnen laten zien dat zij dit principe omarmen.

Afgelopen week was het internationale Fairtrade Week. Er werden over de hele wereld tal van activiteiten georganiseerd rondom het thema 'eerlijke handel en eerlijke prijs', zo ook in onze gemeente. Bodegraven-Reeuwijk draagt sinds 2017 zelf met trots de titel Fairtrade gemeente.

De Stichting Fairtrade Bodegraven-Reeuwijk, waar wethouder Robèrt Smits ambassadeur van is, heeft zich tot taak gesteld zo veel mogelijk ondernemers te stimuleren om ook het Fairtrade certificaat te willen behalen. Inmiddels zijn er zo'n 65 winkels, maatschappelijke organisaties, kerken en horeca-aangelegenheden die de principes van eerlijke producten en handel ondersteunen.

Eerlijke prijs
De ondernemers die de titel 'Fairtrade onderneming' voeren, gebruiken en/of verkopen producten als koffie, thee, suiker, rijst, honing en chocolade die een Fairtrade keurmerk dragen. Van deze producten is vastgesteld dat er een eerlijke prijs wordt betaald aan boeren en andere leveranciers, dat er geen kinderarbeid aan te pas is gekomen, dat met respect voor mens & milieu is gewerkt en dat er een duurzame relatie is tussen producent en afnemer. Eerder werden ondernemers in winkelcentrum Mierenakker, in Reeuwijk en in Bodegraven bezocht door de wethouder; dit jaar waren de ondernemers in Nieuwerbrug aan de beurt.

De ondernemers die in Nieuwerbrug een raamsticker uit handen van Robert Smits ontvingen, zijn:

Wierickehuis
Patrick Olsthoorn heeft gekozen voor koffie die het beste smaakte en laat dat nou Fairtrade koffie zijn!

Naaiatelier Djamila Fashion
Djamila woont sinds 3 jaar in Nieuwerbrug en is haar eigen naaiatelier begonnen. Ze maakt kleding en tassen die ze op markten verkoopt. Bovendien geeft ze naailessen en verstelt ze kleding. Bezoekers en leerlingen worden getrakteerd op Fairtrade koffie, thee en chocolade.

Spieren in Balans
Voor masseuse Yvonne de Leeuw zijn Fairtrade producten gewoon een onderdeel van haar leven. Van zeep tot koffie, zij vindt het de normaalste zaak van de wereld om juist Fairtrade producten te gebruiken.

(H)eerlijk eten
Grand café (H)eerlijk Eten (voorheen restaurant de Florijn) aan het Weijland is sinds mei dit jaar eigendom van horeca-echtpaar Mike (38) en Kim (34) Rotmensen uit Alphen aan den Rijn. Duurzaam en puur staan bij hen hoog in het vaandel. Alle ingrediënten komen bij voorkeur van ambachtelijke leveranciers uit de regio. De koffie en thee die hier geserveerd worden zijn Fairtrade en dat past prima binnen hun filosofie. Ook voor de bijzondere streekproducten die op de kaart staan, alsmede de biologische wijnen, is bewust gekozen.

De wethouder ging met de trotse ondernemers in gesprek over de waarde van eerlijke handel en overhandigde vervolgens de Fairtrade raamstickers om dit zichtbaar te maken.

Tekst en beeld: Edith Op de Woerd

Meer berichten