Romy Huisman aan het werk op haar zolderkamer.
Romy Huisman aan het werk op haar zolderkamer.

Een unieke vakantie- en bijbaan vanaf de zolderkamer

Human Interest De zorg aan het woord

REEUWIJK-BRUG - De gemeente Bodegraven-Reeuwijk had vorige week de twijfelachtige eer in de top 3 te staan van gemeenten met, relatief gezien, de meeste nieuwe coronabesmettingen. De afdeling bron- en contactonderzoek van de GGD draait daarom op dit moment overuren. Romy Huisman uit Reeuwijk verruilde haar vakantie- en bijbaantje in de horeca daarom voor een bijbaan bron- en contactonderzoek bij de GGD: “Hoewel ik liever dit werk niet had gedaan, is het fijn om op deze manier wat voor de maatschappij te doen.”

De stap van haar bijbaan in een hotel in Gouda naar de GGD was voor Romy een logische: “Van maart tot en met mei was het hotel waar ik werk zo goed als gesloten. Ook na de voorzichtige heropening van het hotel en de kleine toestroom aan toeristen was er voor mij nauwelijks werk. Collega’s met vaste contracten gingen natuurlijk voor.”

Paraat staan
Na de openstelling van de horeca in juni schaalde de GGD enorm op om nieuw personeel aan te trekken om het bron- en contactonderzoek op poten te krijgen. Romy: “Ik kwam de vacature tegen en heb me toen onmiddellijk aangemeld. Met mijn bijbaan in de horeca en mijn opleiding in de luchtvaart heb ik al veel contact met mensen, dus dat had ik al mee.” Romy werd meteen aangenomen, maar onmiddellijk aan de slag hoefde zij in juli nog niet. Romy: “Op dat moment waren we net uit de lockdown, de regels waren ontzettend streng en de meeste mensen hielden zich goed aan deze regels. Het aantal besmettingen was toen nog ontzettend laag.”

Geen goed teken
Richting het einde van juli waren de eerste Nederlanders inmiddels al op vakantie of alweer teruggekeerd. Romy: “Je zag toen de eerste verontrustende berichten al voorbijkomen in de media, de besmettingen namen weer snel toe. Dat was natuurlijk geen goed teken.” Al snel kreeg Romy het bericht dat zij twee cursusdagen moest volgen in Den Haag om het bron- en contactonderzoek onder de knie te krijgen. Tijdens de cursusdagen komt er een hoop op je af, vertelt Romy. “Je moet het systeem leren kennen, je moet weten wat je moet vragen tijdens het bron- en contactonderzoek en daarnaast leer je ook veel over het coronavirus zelf.”

Op de zolderkamer
Geheel coronaproof doet Romy het bron- en contactonderzoek vanuit de zolderkamer van het huis van haar ouders in Reeuwijk. “Met een laptop, telefoon en notitieblok breng ik hele dagen door in een afgesloten ruimte. Het lijkt eenzaam, maar ik heb een hoop contact door de dag heen.” Het werk bestaat uit meerdere werkzaamheden die je met een klein team elke dag weer verdeelt. Romy: “De ene keer bel ik de mensen om contactonderzoek te doen en verwerkt een collega alle gegevens in het systeem. De andere dag is het weer andersom.”

De waarheid
Zo’n contactonderzoek start met het bellen van een persoon die positief getest is op het coronavirus. Vervolgens proberen de medewerkers van de GGD zo snel mogelijk te achterhalen met wie zij de afgelopen tijd in contact zijn geweest. “Gek genoeg is niet iedereen altijd meteen eerlijk over het aantal mensen dat zij afgelopen tijd hebben gezien. Gelukkig had ik na een paar weken al wel snel door welke mensen de waarheid spraken en welke niet.” Romy is soms per persoon wel anderhalf tot twee uur aan het bellen. “De tijd gaat snel tijdens zo’n gesprek en soms moet ik flink doorvragen om de waarheid te achterhalen. Alleen op die manier kunnen we verdere besmettingen tegengaan.”

Erg druk
Nu het aantal besmettingen in Nederland inmiddels de zogenaamde ‘signaalwaardes’ overschrijdt, wordt de druk op de GGD’s steeds groter. Romy: “De laatste weken is het ontzettend druk, er is veel werk te doen.” Hoewel er ook veel besmettingen zijn in de veiligheidsregio Hollands-Midden, waar Bodegraven-Reeuwijk onder valt, doet Romy niet het bron- en contactonderzoek in die regio. “Omdat het natuurlijk toch om privacygevoelige informatie gaat, word je altijd ingezet in een regio waar je zelf niet woont. Zo heb ik een tijd gewerkt voor de regio West-Brabant en nu voor de regio Amsterdam.”

Goed gevoel
Op de vraag of Romy het werk nog steeds leuk vindt, antwoordt ze instemmend. “Het is naast mijn opleiding een flexibele bijbaan, want ik kan zelf kiezen welke dagen ik wil werken. Het is fijn dat je op deze manier, ondanks de minder leuke aanleiding, wat voor de maatschappij kunt doen. Ik ben zo erg betrokken bij wat er aan de hand is in de wereld. En het werken met mensen vind ik erg leuk. Soms hoor je de meest bijzondere verhalen voorbij komen. Het geeft gewoon een goed gevoel.”

Tekst en beeld: Mitch Huisman

Advertentie

Categorieën