Een van de locaties van Narrie's speurtocht vlnr Rob Verweij, Daan van der Wolf en Patricia Spa.
Een van de locaties van Narrie's speurtocht vlnr Rob Verweij, Daan van der Wolf en Patricia Spa.

Carnavalsvereniging De Reedeurpenarren zet coronaproof activiteiten in

Human Interest

REEUWIJK-DORP - Het voordeel van een carnavalsvereniging is het potentieel aan fantasie. Nu de verkleedkist niet open kan, heeft het bestuur de fantasiekist wijd open gezet. En daar zijn ze met veel plezier in aan het zoeken gegaan met als resultaat activiteiten doorspekt van nostalgie en humor, activiteiten waarbij de kennis van de geschiedenis van de vereniging naar boven wordt gehaald met een vette, humorvolle knipoog. Een deel van het bestuur, Patricia Spa, Rob Verweij en Daan van der Wolf, spreken we in een gezellig schuurtje. En alles coronaproof natuurlijk!

Rond de elfde van de elfde kregen de leden een envelop in de brievenbus met daarin een echt Reedeurpermondkapje. Niet medisch, maar wel een degelijk uitwasbaar exemplaar. Daan: “Als bestuur hebben we ervoor gekozen om dit ‘coronajaar’ op een alternatieve manier in te vullen.” Er was geen feest die elfde van de elfde, maar een alternatieve pronkzitting op film, waarvoor president Daan van Leeuwen langs een aantal prominente leden ging om hen op gepaste afstand op de film vast te leggen. Stuk voor stuk haalden ze veelal hilarische herinneringen op. Prins, hofdames en de Raad van Elf fungeerden als rode draad met de prijzenloterij. Patricia: “Op het moment dat het filmpje online kwam waren er 313 kijkers (aantal schermen) en nog altijd wordt het filmpje teruggekeken. Die avond vloog ook het getal bij de weergaves van oude carnavalfilmpjes omhoog. Herinneringen ophalen blijft leuk!”

Kerstgala versus WebAdventure Narrie’s speurtocht
Het kerstgala is normaal gesproken bij uitstek de feestavond, vol galaoutfits en kerstdans in een gezellig gevulde feestzaal bij Gasterij Vergeer. Dit jaar is dat uit den boze. Daan: “Wat dan wel? Gezond de buitenlucht in met een speurtocht van zo’n 6 km die zowel gewandeld als gefietst kan worden, in tweetallen of met het hele gezin.” Bij Narrie’s WebAdventure wordt de route met foto’s weergegeven. Met je telefoon in de hand ga je op zoek. Hoe goed ken jij het erf van je buur?

Onderweg kunnen er bij elk huis letters achter het raam hangen, die samen een slagzin vormen. “Zo nu en dan zijn er vragen die het best beantwoord kunnen worden als je de hele collectie Reedeurpers in je fietstassen meeneemt,” voegt Patricia geheimzinnig toe.

Vooral lollig
Zaterdag 12 december zou de website om 11 over 11 klaar zijn. “Dat was zeg maar bijna gelukt,” lacht Rob. “Het uitzetten van de route duurde iets langer dan gepland, want ja, koffietje hier, theetje daar... Het veranderde niets aan het resultaat. Het was hondenweer die dag, dus de Reedeurpers gingen de zonnige zondag erna fietsend en wandelend langs alle punten - of een gedeelte ervan.” Patricia licht dat toe: “Het voordeel van de route is dat je hem halverwege weer op kunt pikken. In deze tijd van het jaar is het tenslotte vroeg donker. Maar alleen als de vragen beantwoord zijn, kun je naar de volgende aanwijzing.” Daan vult haar aan: “Is het nou een ‘tringg’ of toch een ‘dingdong’? En ja, hoeveel kilo confetti past daar nou in?”

Frietzje
De plaatselijke (kleine) ondernemers zijn ook meegenomen in de route. Deze coronatijden zijn tenslotte voor niemand makkelijk en afhalen mag. De stamlocatie van de vereniging zelf, Gasterij Vergeer, is ook niet vergeten. Wat is er lekkerder dan een ‘frietzje’ voor of na de puzzeltocht?

Zoals altijd zijn er prachtige prijzen voor de winnaars. En daar doen de Reedeurpers het toch voor! Noot van het bestuur: willen de prijswinnaars van de alternatieve pronkzitting hun prijzen ophalen? Raymon van Dijk meldt dat ze kwalitatief ietwat achteruit gaan...

Helaas is de speurtocht alleen voor de Reedeurpers. Het moet tenslotte coronaproof blijven.

Tekst en beeld: Marlien van Leeuwen