Kees Jongkind met zijn prijs voor ‘Sportjournalist van het jaar 2020’
Kees Jongkind met zijn prijs voor ‘Sportjournalist van het jaar 2020’

Kees Jongkind ontvangt ereprijs voor 30 jaar sportjournalistiek

Human Interest

BODEGRAVEN - Kees Jongkind, voormalig inwoner van Bodegraven, viel vorige week in de prijzen. De jury van de Nederlandse Sport Pers (NSP) bekroonde de verslaggever en documentairemaker van NOS Studio Sport tot ‘Sportjournalist van het jaar 2020’.

“Het kwam als donderslag bij heldere hemel,” bekent de gelouterde Jongkind, die in 2018 al een journalistieke onderscheiding ontving voor de ‘Scoop van het jaar’. Dat is een prijs voor een opmerkelijke onthulling van nog onbekende feiten uit de sport. In de documentaire Andere Tijden Sport zoomde Jongkind – samen met onderzoeksjournalisten van de Volkskrant – destijds in op de verdwenen urinestaaltjes van de schaatssters Yvonne van Gennip en Ria Visser bij het Europees kampioenschap schaatsen in 1985.

Code Geel
En nu, drie jaar later, staat hij opnieuw in de spotlights. De eretitel ‘Sportjournalist van het jaar 2020’ ziet Jongkind vooral als een eervolle onderscheiding voor zijn jarenlange werk bij de redactie van NOS Studio Sport. Daar staat hij vanaf 1990 op de loonlijst. “Maar,” zo verklaart Jongkind de toekenning van de prestigieuze prijs, “’Code Geel’ is de aanleiding geweest, staat in het juryrapport.” De 51-jarige doelt op de veel geprezen documentaire waarin hij en zijn collega’s de wielerploeg van Jumbo-Visma mochten volgen tijdens de Tour de France van 2020. De beelden geven een niets verhullende inkijk in de wielerformatie die de tourzege ogenschijnlijk niet kon ontgaan. Toch gebeurde dat. De vele kijkers zagen ook de worsteling van kopman Tom Dumoulin. Door zadelpijn was er voor de Limburger slechts een figurantenrol weggelegd.

Geleerd van Rien
Jongkind woont in Utrecht, maar duikt nog regelmatig in Bodegraven op om zijn ouders te bezoeken. Als jeugdvoetballer droeg hij het blauwe shirt van Rohda’76 om zijn schouders. “Eerst zat ik op Sportschool Goederaad van Alex van Staveren. Van mijn ouders mocht ik pas op voetbal, als ik mijn judopak had verkocht,” lacht Jongkind.

Voordat hij Mart Smeets, Tom Egberts, Kees Jansma en al die andere Studio Sport-coryfeeën tot zijn collega’s mocht rekenen, schreef hij – met Rien van Vliet als chef sportzaken – voor dagblad Rijn & Gouwe. Dat deed hij overigens samen met de ook uit Bodegraven afkomstige Jeroen Grueter, die net als Jongkind al sinds jaar en dag als sportverslaggever werkt voor de NOS. “Jeroen en ik gaan nog regelmatig langs bij Rien. Van hem hebben we het vak geleerd.”

De omroep trouw
Tegenwoordig legt Jongkind zich vooral toe op het verslaan van judowedstrijden, in combinatie met het maken van uitzendingen voor Andere Tijden Sport. Hiervóór versloeg hij als commentator grote sport-evenementen als EK’s en WK’s voetbal, de Olympische Spelen en de Tour de France. Overweegt hij weleens een overstap te maken naar een commerciële omroep? “Ik blijf de NOS trouw. Dit is het enige kanaal waar je programma’s als Andere Tijden Sport kan maken. Nu volg ik shorttracker Sjinkie Knegt tot de Olympische Winterpelen van 2022 in Peking. Die is voor 29 procent verbrand en vecht zich terug. Ik volg hem drie jaar lang voor straks een programma van een uur. Dat kan alleen bij de NOS.”

Tekst en beeld: Ad van den Herik

Advertentie

Categorieën