Thiago en Rijk aan het werk in de wasstraat
Thiago en Rijk aan het werk in de wasstraat

Aan de slag voor schoolkamp 2.0

Human Interest

REEUWIJK - De kinderen van groep 8 van OBS De Venen uit Reeuwijk-Brug zijn afgelopen najaar met elkaar op kamp geweest. Dat is zo goed bevallen dat ze het schooljaar en daarmee hun basisschoolperiode er ook mee willen afsluiten. Dat zijn wel plannen met een prijskaartje. De achtste groepers hebben dat echter creatief opgelost door hun handen uit de mouwen te steken!

Rijk en Thiago hadden bedacht auto’s te gaan wassen en dat hebben ze professioneel aangepakt. Alleen met een goed idee heb je tenslotte nog geen klanten. Ze ontworpen een folder op een A4 waar ze met pictogrammen hun idee inzichtelijk maakten: een groen vinkje bij een kekke sportauto, oer-Hollandse fiets en gelikte scooter; een rood kruis bij een transportbusje, duidelijk niet de bedoeling. “Dat duurt te lang,” geeft Thiago aan. “We kunnen er niet bij. Midden op ‘t dak is te hoog,” vult Rijk ter verduidelijking aan.

‘Noordwijkerhout of zoiets’
Rijk en Thiago vertellen dat ze voor het kamp (twee dagen en één nacht) zo’n 60 of 70 euro per persoon nodig hebben. De reis gaat naar een gebouw bij het strand, “Noordwijkerhout of zoiets.” Er zijn zo’n 64 leerlingen die meegaan, twee groepen 8. Maar er gaan niet alleen gezellige klasgenoten mee die goed met elkaar omgaan, ze hebben ook hele leuke juffen en meesters; Esther van Dortmont, juf van Rijk en Thiago, is een van hen. De datum is gepland in juni, aan het einde van het schooljaar.

Thiago en Rijk zijn niet de enige die werken voor het kampgeld. Ze spitten in hun geheugen wat de rest ook alweer doet. “Eentje doet aan ruilhandel. Hij begint met een pen en dan ruilt hij dat voor wat anders en nog eens en nog eens. Het grootste verkoopt hij dan. Anderen verdienen geld door eten te koken.”

Hard gewerkt
Rijk en Thiago hebben zich vooral op hun eigen project gericht, dat absoluut goed in elkaar zit. Een gelikte, overzichtelijke folder en de wasplaats op het industrieterrein vallen op. Rood-witte linten laten de routing zien. Aan het begin van de wasstraat staan de prijzen op een bord uitgeschreven: fiets 2 euro, scooter 3 euro, auto 5 euro en met vanbinnen schoonmaken 7 euro. Ze weten daar in totaal 210 euro mee binnen te halen, dus ze hebben ontzettend hard gewerkt die ene zaterdag!

Tekst en beeld: Marlien van Leeuwen

!