Op woensdagmiddag 14 juli is er een afscheidsreceptie voor juf Greet op de school.
Op woensdagmiddag 14 juli is er een afscheidsreceptie voor juf Greet op de school. Foto: Edith Op de Woerd

Juf Greet neemt afscheid van KC Wereldweijde

Human Interest

BODEGRAVEN - Het was in 1974 toen Greet Dorrepaal voor het eerst voor de klas stond. En nu, ruim 40 jaar later, staat haar afscheid voor de deur. Juf Greet (65) neemt aan het eind van dit schooljaar afscheid van een groot deel van haar leven dat hoofdzakelijk in het teken heeft gestaan van ‘haar kinderen’. Honderden jonge kinderen die zij op de Goede Herderschool, later Kindcentrum Wereldweijde, een basis gaf voor hun verdere leerschool.

Greet Dorrepaal kwam in 1974 op de Goede Herderschool. De laatste schoolweek voor de zomervakantie van 1974 mocht ze al als juf aan de slag omdat de juf die al op school werkte, ging trouwen. Zo begon zij haar indrukwekkende loopbaan in Bodegraven. Slechts een paar jaar heeft Greet niet voor de klas gestaan. In die periode verhuisde ze naar Haren (Gr.) voor het werk van haar man, en werd moeder van vier kinderen. Maar na terugkomst in Bodegraven stond ze weer te trappelen om de kleuters te leiden.

De kleuters hebben altijd een voorliefde gehad van Greet. Greet: “Kinderen van 4-5-6 jaar zijn nog zo puur en leren in deze levensfase zoveel. Het fundament voor hun verdere schoolloopbaan wordt gelegd. En dat is van groot belang. Want als de basis niet goed is…!”

Ontwikkelingen
Over grote veranderingen in al haar jaren in het onderwijs zegt ze: “Dat zijn er nogal wat. Als school en als leerkracht hebben we meer taken en verantwoordelijkheden gekregen. Lesstof blijft veranderen net als de manier van lesgeven. Ouders zijn nu mondiger en kritischer.” Over het algemeen ziet Greet de ontwikkelingen als positieve veranderingen: “Behalve dat we nu meer kindgericht in plaats van groepsgericht werken, heb ik het bewegend leren en de coöperatieve werkvormen als nuttige veranderingen ervaren.”

Méér dan een juf
Collega’s gaan Greet node missen. Een vertrouwd en met name zeer betrokken leerkracht vertrekt.  Juf Patricia Batelaan spreekt namens haar collega’s: “Het meest gaan we Greet missen omdat Greet Greet is. Haar betrokkenheid, kritische blik, grapjes, kijk op kinderen, aanpassingsvermogen bijvoorbeeld tijdens de lockdown; online les enzovoort, ga er maar aanstaan op je 65ste!”

Greet is altijd een zeer betrokken collega geweest, Zo zegt een andere collega: “Greet, wil altijd meedenken. Is allround op het gebied van kleuters en groep 3. Sterk in het draaien van combinatie groepen. Greet heeft haar bed bij wijze van spreken op school staan. Opent de deuren en sluit deze weer. Greet ontving altijd Sinterklaas. Dacht mee met Kerst, Kinderboekenweek enz. enz.”

Plannen voor de toekomst
Greet heeft zichzelf nog geen tijd gegund om aan de toekomst te denken, toch weet ze twee dingen zeker: “Ik ga meer tijd en aandacht schenken aan mijn zes kleinkinderen! Bovendien maak ik hoeden en fascinators samen met mijn zus en daar ga ik ook meer tijd aan besteden.” Manlief is al met pensioen en hij is blij dat zijn vrouw ermee ophoudt: “Het is goed dat je stopt zegt hij dan, het is tijd voor andere dingen.”

Afscheid
Van de inmiddels tot het meubilair van de school behorende leerkracht, die in de afgelopen vier decennia altijd les heeft gegeven aan de groepen 1, 2 en 3, wordt in de laatste schoolweek afscheid genomen.

Wat en hoe de kinderen en collega’s afscheid nemen blijft grotendeels geheim maar er is op woensdagmiddag 14 juli tussen 16.00 en 18.00 uur een afscheidsreceptie is op school. Iedereen die wil, is dan welkom om Greet de hand te schudden: ouders, medewerkers, oud-leerlingen, familie, vrienden en kennissen.

Tekst en beeld: Edith Op de Woerd

Afbeelding
!