Amanda Daniëls een trouwe vrijwilligster en dat al 25 jaar lang!
Amanda Daniëls een trouwe vrijwilligster en dat al 25 jaar lang! Foto: Marlien van Leeuwen

‘Ik ben net een Kringmuseum’

Human Interest

REEUWIJK - Het moet leuk zijn. Mensen moeten denken: “Hé, dat ziet er leuk uit. Dat lijkt helemaal niet tweedehands.” De 88-jarige Amanda Daniëls is 25 jaar enthousiaste vrijwilligster bij de Kring, de kringloopwinkel van Reeuwijk. Ze heeft een duidelijke visie over de spullen die gebracht worden in samenhang met de leefbaarheid van de maatschappij.

Volgens Amanda wordt er te veel en te makkelijk weggegooid. Amanda: “Het is goed als mensen rekening met elkaar houden. Goede spullen weggooien omdat je er op de een of andere manier vanaf wil is zonde. Hier kunnen mensen voor een klein bedrag die spullen kopen. En de opbrengst gaat naar goede doelen.” Amanda heeft de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. Amanda: “Ook toen de oorlog allang afgelopen was heeft het jaren geduurd voor er weer materialen en daarmee spullen kwamen. Ook al krijg je het later goed je kunt niet meer weggooien.”

Een grote vriendengroep
Het eerste wat Amanda doet als ze bij De Kring komt is een rondje door de zaak. Hoe staat alles erbij. Amanda: “Het is niet zo dat je het pand zo vol mogelijk moet proppen. De juiste styling, je moet etaleursogen hebben dan verkoop je het meeste.” Het zwarte zilver wat binnenkomt neemt ze mee naar huis. Daar poetst ze tot het weer mooi glimmend is. (Silvo geeft bij uitstek het beste resultaat) Op dit moment zijn er zo’n 30 vrijwilligers die ingeroosterd kunnen worden. Amanda: “We zijn eigenlijk één grote vriendengroep. Die onderlinge gezelligheid die voelen mensen. Voor sommige klanten is de kring een uitje, zeker deze in Reeuwijk.”

Slingers met gebak
Afgelopen zaterdag is ze in het zonnetje gezet met slingers en gebak. Een met slingers versierde stoel speciaal voor haar en ook bij de kassa kan het niemand ontgaan: ‘Amanda 25 jaar vrijwilligster’.

Dat zeg ik juist wel
Amanda: “Alles wat in mijn appartement staat is van hier. Zelfs mijn kleding tot mijn schoenen en sieraden aan toe! Ik ben net een Kring museum,” voegt ze er lachend aan toe. “Mijn interieur is wit, zwart, zilver én strak ingericht. Sommige zeggen dat ik niet moet zeggen dat het van de Kring komt. Maar dat zeg ik juist wel. Dan zien ze dat je in de Kring heel goed kunt winkelen!”

Tekst en beeld: Marlien van Leeuwen

!