Dankzij vrijwilligers blijft De Fuut open.
Dankzij vrijwilligers blijft De Fuut open. Foto: Zwembad De Fuut

De Fuut lijkt een vanzelfsprekendheid, maar is het niet

Human Interest

REEUWIJK - ‘s Zomers ligt de ligweide van zwembad De Fuut vaak ramvol, worden al vroeg in de ochtend enthousiast banen getrokken en wordt er ‘s middags gespeeld in het bad. Iedere dag in het zomerseizoen gaat De Fuut samen en veilig open. Maar zo vanzelfsprekend is dat niet. Voorzitter Dieter legt het uit: “De Fuut is als ronden lang aan kop rijden in de Formule 1; dat gebeurt niet vanzelf.”

Een paar jaar geleden heeft de gemeente twee toekomstscenario’s bedacht voor zwembad De Fuut. In beide gevallen zou De Fuut sluiten. Echter, tijdens drie vergaderingen hebben dorpsbewoners, compleet met zwembandjes en spandoeken, het tij weten te keren. De Fuut bleef open dankzij de inzet van vrijwilligers. 

Het is misschien ook wel lastig voor te stellen dat De Fuut 100 procent draait op vrijwilligers als je langs het Treebord rijdt. Je ziet dat de kassa open is, het zwemwater op temperatuur is, de douches en wc’s schoongemaakt en je weet dat toezicht bij het zwembad staat. Je ziet honderden fietsen in de hekken geparkeerd staan, waaronder die van je kind. Je zoon of dochter is juist die middag, gewapend met het abonnement om de nek, alleen op de fiets naar het zwembad is gereden. Hij of zij is 8 jaar en heeft het A-diploma. Voor jou als ouder is het heel fijn dat je weet dat het veilig is. Op jouw kind wordt gelet. Dus je tuft lekker relaxed door naar huis. Je denkt niet na over de moeite die het kost om zo’n zwembad open te stellen, zodat jouw kind daar lekker kan zwemmen. 

Voorzitter Dieter: “Ons zwembad is eigenlijk te vergelijken met Max Verstappen. Als je langs de racebaan staat en je ziet Max op kop rijden, dan denk je: wat gaat dat makkelijk. Wat tof. Dat hij daar honderden uren voor moet trainen, geen sociaal leven heeft gehad, zijn hele jeugd heeft geleefd langs en op de kartbaan, op allerlei trainingen is geweest, door diepe dalen is gegaan of sponsorcontracten niet heeft gekregen, dat zie je allemaal niet. Het lijkt allemaal zo makkelijk tijdens die GP in Oostenrijk, maar het is enorm zwaar. Voor De Fuut geldt dat net zo, er is veel voor nodig om het zwembad mogelijk te maken.”

Koester zwembad in je eigen dorp
Niet ieder dorp in Nederland heeft een eigen zwembad. Vaak moet je daarvoor reizen. Zeker voor kinderen die zelfstandig naar het zwembad komen, is het fantastisch dat het zwembad voor hen zo dichtbij is. Alleen op de fiets naar Bodegraven of Gouda wordt voor die groep al een heel ander verhaal. En zeker in het Venetië van het Groene Hart is het heel belangrijk dat je kunt leren zwemmen kunt maken. De Fuut heeft dus veel waarde, zowel voor het team van vrijwilligers als voor de bezoekers. Dieter: “Het is zo leuk om bij toezicht te staan. Een kind komt zwemmend langs en je weet, dat is er een van die en die. En als dat kind naar huis gaat, dan steek je nog even je hand op en zegt: ‘Doe de groeten aan je ouders!’. Of je wordt bij de supermarkt herkend, omdat je in je Fuut-shirt loopt en je hebt een leuk gesprek. Dat is ons dorp. Het is meer dan alleen een zwembad.”

30+ en jonge kinderen: meld je aan als vrijwilliger
De Fuut is misschien wel de grootste vrijwilligersorganisatie van het Groene Hart. Die vele vrijwilligers zijn nodig om al die uren tijdens openingstijd en daarbuiten De Fuut draaiend te houden. Dieter: “De groep vrijwilligers bestaat nu vooral uit gepensioneerden en een aantal veertigers en vijftigers. Corona heeft ertoe geleid dat veel ouderen zich hebben afgemeld of hebben gezegd dit jaar even niet te helpen. En het is niet zo dat ze zich dit jaar weer allemaal hebben aangemeld.”

In een crisis wordt alles uitvergroot, en het tekort aan vrijwilligers dus ook. “Wij - zowel het bestuur als de vrijwilligers - zien nu voor het eerst dat het nodig is een signaal af te geven. Wij zien de groep jonge ouders die nu 30 tot 40 jaar is, waarvan de kinderen nu in de groepen 1, 2 of 3 zitten, helaas maar weinig als vrijwilliger in ons zwembad. Daarom wil ik hen bij dezen oproepen, want we willen investeren in de toekomst. Als je kind naar school gaat, draai dan een uurtje bij de kassa. Of als je zoon of dochter op het kinderdagverblijf zit, loop dan even langs de wc’s om de wc-rollen aan te vullen en de wc’s schoon te maken. Als je zoon of dochter aan het sporten is op zaterdag, kom dan even langs om de grasmaaier aan te zetten. Of als je kind aan het zwemmen is, pak een kassadienst of sta langs het bad. Natuurlijk is dat niet altijd zo gemakkelijk als ik het nu schets. Maar wil je dat De Fuut de komende vijf jaar nog open is, meld je dan aan als vrijwilliger.”

Nu is het moment
Dieter: “Vind je het leuker in De Kuil (in Bodegraven) of ga je in de winter zwemmen bij Landal? Dan is het eerlijk, dan heeft De Fuut geen bestaansrecht meer. En ik denk dat als De Fuut sluit, de gemeente het land verkoopt en het een Steupel 2 wordt. Ook goed, maar dit is het enige stukje land dat we nu zelf als bewoners in de gemeente kunnen exploiteren als zwembad. De Fuut is een pracht-voorziening in ons dorp, waar we tot op zekere hoogte zelf over beslissen. Maar zoals het is ontstaan vanuit de gemeenschap, zo kan de gemeenschap het ook laten verdampen. Dan moet je alleen niet achteraf zeggen: ‘Hadden we toen maar...’. Nú hebben we dat moment.” 

Tekst: Stefanie Peters

Meld je aan als vrijwilliger en mail Dieter
Je kiest als vrijwilliger je eigen moment of momenten. Je staat niet iedere zaterdag of vrijdag vast ingeroosterd in het bad. Je meldt je aan voor een team en vervolgens kies je zelf wanneer jij jouw twee of drie uurtjes wilt doen. Komt volgende week niet uit? Doe je het maar één keer in het seizoen? Ook goed. Dat ene uurtje is het zwembad open geweest, omdat jij er was. “We vragen van niemand het onmogelijke, maar de waarde van vrijwilligers voor het voorbestaan van De Fuut, die moet tot iedereen doordringen,” zegt Dieter.

De website van De Fuut staat nog in de ‘corona-modus’. Wil je meer weten over vrijwilligerswerk? Mail Dieter op dieter@zwembaddefuut.nl. Hij mailt je terug. Samen houden we De Fuut veilig en open!

!