Jos van der Berg werkt hard aan het scheiden van de afvalstromen van zijn COOP-supermarkt.
Jos van der Berg werkt hard aan het scheiden van de afvalstromen van zijn COOP-supermarkt. Foto: Marlien van Leeuwen

Afvalstromen bij de COOP, ze zijn er maar druk mee

Human Interest

Afval, we komen erin om. En verpakkingen hebben een aandeel in die nooit eindigende afvalstroom. Hoe verloopt die afvalstroom eigenlijk? Achter de COOP aan het Westplein in Reeuwijk-Brug wordt een enorme vrachtwagen gelost en daarna weer gevuld met rolcontainers vol karton en plastic afval vanuit de winkel. Jos van der Berg, eigenaar van de COOP, vertelt hoe hij het inricht.

Door Marlien van Leeuwen

Er zijn verschillende afvalstromen die via deze COOP-supermarkt lopen. Lege kratjes bier, petflessen en karton (de omdozen van de levensmiddelen) gaan terug naar het distributiecentrum. De ingezamelde gloeilampen en lege batterijen worden bij de supermarkt opgehaald, evenals de gele containers waar oliën en vetten in worden verzameld. Van de oliën wordt biodiesel gemaakt, waarvoor Jos een vergoeding krijgt. Voor de inzameling van gloeilampen, batterijen, plastic en karton staat geen vergoeding. Jos: “We hebben er natuurlijk wel ons werk van. Daartegenover kun je stellen dat wij ook meewerken aan die stroom van afval.”

Retour emballage
Er zijn grote supermarkten die een shredder hebben, waar hun ingezamelde petflessen direct doorheen gaan om er als repen weer uit te komen. Zo’n machine kost een vermogen en neemt ruimte in die de COOP aan het Westplein niet heeft. Dus gaan de petflessen in een grote plastic zak op een rolcontainer terug naar het distributiecentrum. “Op elke zak plakken we een barcodesticker. Zo is bekend dat deze via ons is ingezameld en krijgen wij het emballagebedrag gestort. Vervolgens worden ze opgehaald voor de recycling. Ook ons bierfust gaat retour naar het distributiecentrum. Daar wordt het gesorteerd en komen de bierbrouwers hun eigen kratten weer ophalen.”

Blikjes en kleine petflessen
Dit najaar is statiegeld ingevoerd op kleine petflessen, vanaf volgend jaar komt er ook statiegeld op blikjes. De huidige inzamelmachine van de COOP is er niet geschikt voor, dus moest Jos een nieuwe aanschaffen: kosten 22.000 euro. “Voor een kleine winkel als de onze is dat in verhouding veel geld. Vanuit de overheid komt er wel een terugverdienmodel, maar de kans dat wij de aanschafwaarde terugverdienen is niet groot. En er zijn nog veel vragen. Herkend zo’n machine blikjes waar een deuk inzit? Wat gebeurt er met de restjes limonade uit de blikjes? Er is een lekbak, maar werkt deze goed genoeg of komen er ook kleefresten op de lopende band aan de andere kant van die machine? De toekomst moet het uitwijzen.”

Voedselbank
Richting de Reeuwijkse Voedselbank gaat ook een retourstroom: die van de levensmiddelen die op de datum zijn. Het vlees wordt ingevroren en vanuit de Voedselbank krijgt het een sticker dat na het ontdooien het vlees direct moet worden geconsumeerd. Elke zaterdag worden de levensmiddelen door de Voedselbank opgehaald. “De gezinnen die gebruik maken van de Voedselbank komen door de weeks ook langs voor de boodschappentassen die wij voor hen hebben. Zo zijn de producten die op de datum zijn niet per definitie een week oud.”

Restafval
Bij de voordeur staan twee grote inzamelbakken voor afval. “Zo blijft het plein lekker schoon.” Ook de kassa’s hebben een afvalbak, waar naast de kassabonnetjes plastic en ander afval in komt. Het gaat allemaal in de container voor restafval, ook het gft-afval dat overblijft van de sinaasappelpersmachine en ander groenteafval. “Bij elkaar genomen is dat ongeveer een derde van ons restafval. Als je zo met afvalstromen bezig bent, is dat eigenlijk zonde. Groenafval is echt goed te recyclen. Dat heb ik weleens bij de gemeente aangekaart, maar als bedrijf krijgen wij geen groene container. Dat zijn kosten die de gemeente niet wil dragen. De kosten van een eigen groenafvalcontainer staan dan weer niet in verhouding. En dus gaat het naar het restafval.”

Zijn er nog meer afvalstromen? “O ja, het brood. Wat over is aan het einde van de dag, gaat weer terug naar de bakker. Daar wordt er paneermeel van gemaakt, maar het wordt hoofdzakelijk verwerkt in dierenvoeding.”

Advertentie

Categorieën