Afbeelding
Foto:

Weg droom

Politiek Politici aan het woord

Je bent jong, gehecht aan deze omgeving. Je hebt leuk werk. Hoe mooi is het, als je met je lief hier ook zou kunnen wonen! Als starter is dat niet te doen. Huizen zijn onbetaalbaar. Als je iets passend ziet, dan zijn er altijd anderen die overbieden. Als starter, met weinig financiële armslag, heb je altijd het nakijken.

In Nieuwerbrug worden vijf echte starterswoningen gebouwd, met 260.000 euro stevig geprijsd. Je schrijft je in. Je krijgt bericht: “Je zit bij de eerste loting.” Dé kans op een woning in eigen dorp. Je droomt!

Bericht van de projectontwikkelaar: “Om iedereen een gelijke kans te geven om te bieden is in het inschrijfformulier de mogelijkheid ingebouwd om een bod uit te brengen boven de vastgestelde verkoopprijs.” De woningen worden uiteindelijk voor meer dan 60.000 euro extra verkocht! Dat is voor een starter met een gewoon salaris, zonder kapitaalkrachtige ouders, niet te doen. Weg droom.

Gelijke kansen voor iedereen is voor de PvdA een belangrijke waarde. Een gelijke kans om een bod uit te brengen op een woning is geen gelijke kans. Dat is het bevoordelen van mensen met een ruime portemonnee. Een eerlijke kans op een woning krijg je als er gewoon geloot wordt.

Onlangs heeft de gemeenteraad besloten dat er meer starterswoningen moeten komen. Er ligt een enorme opgave om te bouwen voor jongeren die in onze mooie gemeente willen wonen. Kennelijk moeten we met maatregelen afdwingen dat de te bouwen woningen ook financieel voor starters beschikbaar blijven en we niet afhankelijk worden van het morele kompas van projectontwikkelaars. Dat kompas staat in Nieuwerbrug, op de Franckenlocatie, blijkbaar fout afgesteld: op het vullen van de eigen zakken.

!