Afbeelding

Wij maken het leuker

Politiek Politici aan het woord

Lachen, mijnklimaat mag vlak voor de verkiezingen hier een reclamestukje schrijven. Al is de opwarming van de aarde natuurlijk helemaal niet om te lachen, maar heel serieus.

De vraag is: hoe stoppen we die opwarming. Hoe geven we de aarde door aan volgende generaties. Gelukkig is er al het klimaatakkoord van Parijs, maar dat moeten we nog wél even doen. ‘Europa’ regelt veel, en we hebben zelfs een ‘klimaatdrammer’ als minister. Toch zitten veel mensen nu ongerust op de bank. Wat moet ík dan doen? Op mijn eigen dak? Een warmtepomp? Kost dat mijn koopkracht?

En toen kwam mijnklimaatpartij. Leuker kunnen we het wél maken, en ook makkelijker! Bijvoorbeeld door bomen te planten, wat tegels eruit en olivijn er in (dat CO2 opneemt) met een leuk struikje, samen geld verdienen met zonnepanelen en misschien een paar windmolens langs de A12/N11 of spoorlijn. Schoolmoestuinen, oude auto weg en meedoen met elektrische deelauto’s. Het kan allemaal.

De gemeente moet méér ambitie krijgen, want nu komen de plannen maar tot een beperking van de CO2-uitstoot van 22 procent in 2035, en dat moet 55 procent worden in 2030. Dat hoeft de gemeente niet alleen te doen. Inwoners en bedrijven doen mee, ieder seizoen een meet-up voor concrete actie; de kracht van de gemeenschap. Dat zal ook helpen om minder geld uit te geven. Want bij de aarde goed doorgeven hoort ook: minder schulden doorgeven aan de volgende generatie. 

Lachen toch, hoef je op 16 maart alleen maar voor op mijnklimaatpartij te stemmen… we hebben ook jouw stem hard nodig.

!