Afbeelding

Tegenstellingen

Politiek Politici aan het woord

Het NOS Journaal meldde vorige week dat de decemberaankopen in Nederland dit jaar zo’n 15,6 miljard bedragen. In een vrolijke reportage werd de laatste trend gespot: allerlei soorten nieuwe hangers om in de kerstboom te hangen. Van pot mayonaise, broodje hamburger tot zak patat... Het staat in schril contrast met wat mensen te besteden hebben die in of rond armoede leven. 

Onlangs organiseerde onze gemeente voor samenwerkingspartners een Armoedeconferentie. In Bodegraven-Reeuwijk heeft gemiddeld één leerling per klas met armoede te maken. Benadrukt werd: zet het gezin centraal, neem regie en verantwoordelijkheid, zorg voor een doorlopend zorgplan. Ik moest steeds denken aan dat gezin dat door een heftige levensgebeurtenis werd getroffen. Verstrikt is geraakt in allerlei regels en voorwaarden om van voorzieningen gebruik te kunnen maken. Stress en frustratie nemen toe. De hulpverleners bedoelen het goed, maar betrokkene vertelde mij geen puf meer te hebben om aan de negende(!) hulpverlener de situatie uit te leggen. 

De taalbarrière speelt daarbij een grote rol, ook in onze gemeente. Dat kan toch eenvoudig opgelost worden? Er is een landelijke tolkentelefoon, er zijn diverse vertaalapps, er kan een vrijwilligerspool opgezet worden met verplichte Verklaring Omtrent Gedrag en geheimhouding. Op mijn vraag wie nu de regie neemt in dit soort complexe casussen, werd niet ingegaan. Daar ga ik over in gesprek met team Schulddienstverlening. Het langs elkaar heen werken gebeurt helaas nog te veel en daar zijn (kwetsbare) inwoners de dupe van. 

Na de vrolijke kerstfiguren, volgde het dagelijkse nieuws. De ellende in Israël, Gaza, Oekraïne, Rusland. En niet te vergeten landen zoals Jemen, Syrië, Somalië, Soedan... Kyrie Eleison, ontferm u Heer!

Els Oliwkiewicz, ChristenUnie

Advertentie

Categorieën