Voor de Da Costa school moet het besluit voor nieuwbouw worden genomen
Voor de Da Costa school moet het besluit voor nieuwbouw worden genomen Foto: Bert Verver

Gemeente moet flink in de buidel tasten voor huisvesting onderwijs

Politiek

BODEGRAVEN-REEUWIJK - Het ziet ernaar uit dat de gemeente de komende jaren fors moet investeren in het op peil brengen van de onderwijsvoorzieningen. Momenteel scoren slechts 6 van de 16 scholen ‘goed’ bij de beoordeling van de technische staat, 9 scoren matig en 1 slecht. In de komende 15 jaar wordt er, door de bouw van meer woningen, een groei verwacht op de basisscholen van 3200 leerlingen in 2023 naar 3900 in 2038. Daardoor is het nodig de scholen flink uit te breiden naast het (groot) onderhoud dat moet plaatsvinden om de scores te verbeteren.

door Bert Verver

Het totaal benodigde bedrag voor de hele looptijd van het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs (IHP) bedraagt ruim 42 miljoen euro. Circa 6,6 miljoen daarvan moet worden geleend. Deze bedragen zijn heel fors, erkende ook wethouder Elly de Vries in de commissie Samenleving van vorige week. De plannen voor de periode 2024-2028 zijn het meest concreet en kosten de gemeente circa 1,5 miljoen. Het is de bedoeling nog dit jaar te starten met het opstellen van een integrale visie voor de benodigde onderwijsruimte. Daaruit moet duidelijk worden welke voorzieningen nodig zijn op kern- en wijkniveau. 

In het raadsvoorstel wordt aangegeven dat bij vernieuwing van scholen ervan uitgegaan wordt dat de gemeentelijke investeringen gebaseerd zijn op een ‘bijna-energieneutrale’ bouw, een uitgangspunt waar niet alle fracties het volmondig mee eens bleken te zijn. Zo was Gerrit Weerheim (SGP) van mening dat schoolgebouwen een affiche zouden moeten zijn voor klimaatadaptief bouwen. Hij kreeg daarbij onder andere steun van Reinoud Doeschot (GroenLinks), die van mening was dat er best meer geld uitgetrokken kan worden voor een verduurzamingsslag. Hij miste in het voorstel ook node de financiële en maatschappelijke voordelen die daaruit voort zouden komen.

Aanstaande projecten

De opgave voor de komende 4 jaar betreft de volgende projecten: uitbreiding van De Venen en De Regenboog met twee lokalen (één is al gerealiseerd) en een uitbreiding van die scholen na 2027; uitbreiding van De Lelie in 2025; en uitbreiding van de Willibrordus/Beatrixschool voor 130 leerlingen. Op het lijstje staat verder de nieuwbouw van De Brug in Nieuwerbrug. Daarvan is de bouw al gestart, de oplevering is volgend jaar.

Een bijzondere positie in het IHP wordt toegekend aan de Bodegraafse Da Costaschool. Samen met het schoolbestuur is de gemeente tot de conclusie gekomen dat nieuwbouw van deze school te verkiezen is boven renovatie. Deze stap vraagt echter wel om een spoedig besluit en het college stelde daarom voor daarvoor een bedrag van extra 2,6 miljoen uit te trekken.

Dat voorstel was voor Remco Tijssen (BBR) wat kort door de bocht. Hij had behoefte aan een stevigere onderbouwing en was van mening dat over het geld pas bij de kadernota beslist zou moeten worden. Wethouder De Vries drong er echter op aan in de komende raad wel een positief besluit over de nieuwbouw te geven. Ook wees Tijssen erop dat de cijfermatige benadering van de leerlingengroei niet helemaal overeen kwam met de verwachte groei van de woningvoorraad. De wethouder zegde toe daar nog eens naar te kijken.

Lerarentekort

Verschillende fracties vroegen aandacht voor de ruimtelijke spreiding van de scholen, een flexibele indeling van schoolgebouwen en de positie ervan in de wijk. Dat zou meervoudig gebruik kunnen opleveren en volgens Els Oliwkiewicz (ChristenUnie) ook een wapen kunnen zijn om overlast en vandalisme tegen te gaan. De onderwijsspecialist van het CDA, Dieter Möckelmann, pleitte daarbij ook voor een bredere toekomstvisie om met innovatieve leermiddelen het lerarentekort op te vangen. Hij kreeg voor zijn pleidooi de steun van andere fracties.

Van verschillende kanten kwamen suggesties voor de uitvoering van het ambitieuze programma en de financiering daarvan en er werd gepleit voor regelmatige monitoring van het leerlingenaanbod. De wethouder beantwoorde de vragen vrij uitgebreid, maar was van mening dat het nu vooral over de grote lijn moest gaan en dat er op verschillende punten nog een verdiepingsslag moet plaatsvinden in samenspraak met de scholen en de wijkteams.

Besloten werd het onderwerp vanavond in de raad terug te laten komen als bespreekstuk.

Advertentie

Categorieën