Afbeelding

Wel een beetje raar

Politiek Anders bekeken

Soms rijzen je haren je ten berge. Neem dit: een tijdje geleden ontstond het idee binnen onze gemeente mensen die dat nodig hebben een zetje te geven om ze klaar te stomen voor de arbeidsmarkt. Het Goudse project The Melting Shop bood inspiratie. Mensen van diverse culturen, achtergronden en leeftijden werken samen in een naaiatelier. Ze maken van gerecyclede materialen zoals denim, banners en vlaggen nieuwe producten. Immigranten leren zo Nederlands en doen kennis op van de Nederlandse samenleving, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt voelen zich weer nuttig. Om dat project in onze gemeente van de grond te tillen zocht SAM Welzijn contact met de gemeente en The Melting Shop. 

SAM Welzijn werkt zoals dat zo mooi heet aan ‘versterking van de samenleving door verbindingen te leggen tussen bewoners, bewonersgroepen en welzijnsorganisatie’. In gewoon Nederlands: zorgt dat mensen een beetje naar elkaar om kijken. Dat gebeurt met een aantal professionals en zo’n vijfhonderd vrijwilligers. Een nuttige club dus die geweldig werk doet. 

Aanvankelijk zag de gemeente het zitten: met ambtelijke ondersteuning wierp directeur Mirjam van Veen van SAM zich op het project. Tijdrovend: een geschikte locatie vinden bleek niet gemakkelijk, er moesten externe geldbronnen worden aangeboord. Lang verhaal kort: toen ten langen leste concrete stappen gezet zouden worden omdat zaken bij elkaar kwamen trok de gemeente zich terug. De ambtenaar die enthousiast had meegewerkt bleek inmiddels op een ander project te zitten, zijn opvolger zag SAM als partner niet zitten. Pats boem, nieuw beleid, de gemeente kondigde doodleuk aan te zoeken naar een alternatief zonder SAM. Dat klom in de hoogste boom en zet dit project zelfstandig door, onder de term Talentencentrum. Er is ruimte gevonden binnen bestaande locaties. De gemeente verstrekt vanwege gemaakte afspraken en regelgeving wel een kleine subsidie. En Ferm Werk houdt toezicht of het allemaal wel goed gaat. Chapeau voor het doorzettingsvermogen van Mirjam van Veen c.s. Eind goed, al goed. Maar het is wel een beetje raar.

Henri Stolwijk

Advertentie

Categorieën