Uitbreiding Valuta voor Veen: winst voor boeren, natuur en klimaat

Zakelijk

REGIO - Boeren in het veenweidengebied die bodemdaling en de daarmee gepaard gaande CO2-uitstoot van hun grond verminderen, kunnen die vermeden uitstoot gaan verkopen. Met het geld dat ze daarmee verdienen, kunnen ze een deel van de benodigde investeringen financieren. Deze verkoop wordt mogelijk door de uitbreiding van de methode ‘Valuta voor Veen’, die Stichting Nationale Koolstofmarkt op 11 februari goedkeurde. De eerste projecten starten binnenkort in Zuid-Holland.

Veenweiden veroorzaken door bodemdaling jaarlijks ongeveer 2,8 procent van de CO2-uitstoot in Nederland. Vermindering is mogelijk door te voorkomen dat het veen te veel indroogt. Boeren in de Zuid-Hollandse veenweiden kunnen dat voortaan doen met pompgestuurde waterinfiltratie. Met een pompsysteem houden zij het grondwater op het afgesproken waterpeil. Zo zorgen ze ervoor dat het grondwater in droge periodes niet onder een afgesproken waterpeil komt.

Boeren krijgen vervolgens financiële compensatie door de verkoop van CO2-certificaten aan bedrijven. Bedrijven die hun uitstoot willen compenseren, kunnen dit doen door een CO2-certificaat te kopen. Met het geld kunnen de boeren hun bedrijf verder verduurzamen.

Duurzaam boeren
Boeren in het Zuid-Hollandse veenweidengebied, waar Bodegraven-Reeuwijk onder valt, werken al enige tijd samen met overheden, onderzoekers en bedrijven aan oplossingen voor bodemdaling. Gedeputeerde van de provincie Adri Bom-Lemstra: “Dit is weer een mooie stap op weg naar vitale landbouw. We laten hier samen zien dat het kan: minder uitstoot én een duurzame toekomst voor de boer en het unieke veenweidengebied. He is ontzettend belangrijk dat we dit soort innovaties verder brengen en koppelen aan nieuwe verdienmodellen.”

100 ha
Nu de methode is goedgekeurd, starten in de Alblasserwaard twee proeftuinen. Het doel is snel op te schalen naar circa 100 ha. Valuta voor Veen is ontwikkeld door de Natuur en Milieufederaties, net als de pompgestuurde waterinfiltratie.

Advertentie

Categorieën