Afbeelding
Foto: Bert Verver

Kwaliteitsimpuls moet aanzien Reeuwijkse Hout verbeteren

Algemeen

Reeuwijk - De Reeuwijkse Hout, een gebied dat ongeveer 130 ha groot is, is volgens de eigenaar Groenalliantie Midden-Holland en beheerder Staatsbosbeheer na 45 jaar toe aan een kwaliteitsimpuls. Een besluit daartoe werd vorig jaar genomen en nu worden de plannen ontwikkeld, mede naar aanleiding van suggesties van
inwoners en bezoekers.

De wat oudere inwoners van Reeuwijk kunnen zich het nog wel herinneren dat het gebied waar nu het Reeuwijkse Hout ligt, nog een grazig agrarisch gebied was waar veehouders als De Graaf en Ruitenburg hun brood verdienden. In het begin van de jaren '70 van de vorige eeuw veranderde de bestemming van het gebied en werd het Reeuwijkse Hout aangelegd in aansluiting op de polders Broekvelden en Vettebroek die onder water werden gezet waardoor de surfplas ontstond. Inmiddels is het gebied een belangrijk natuur- en recreatiegebied geworden waar dagelijks vele honderden bezoekers van genieten voor zomaar een wandeling, de hond uit te laten of om naar vogels te kijken.

Tijden zijn veranderd

"In dat besluit voor een kwaliteitsimpuls werden de inhoudelijke en financiële kaders vastgelegd," vertelt projectleider Maarten van Arkel. "Dat geldt overigens niet alleen voor het Reeuwijkse Hout, maar ook voor het dagrecreatie­terrein aan de Twaalf­morgen, Natuurgebied 't Weegje, het Goudse Hout en het Gouwebos en in mindere mate voor de recreatiestrook langs de plas Elfhoeven. De bos­gebieden zijn destijds ingericht naar de opvattingen van die tijd, maar inmiddels zijn we ruim veertig jaar verder en zijn de eisen die aan de gebieden worden gesteld veranderd."

Interviews

Bij de ontwikkeling van ideeën voor een kwaliteitsimpuls is niet over één nacht ijs gegaan. Niet alleen de eigen ervaringen zijn daarin meegenomen, maar er is ook nadrukke­lijk geluisterd naar de ideeën die bij de bezoekers leven. Van Arkel: "We zijn veel het gebied in gegaan om bezoekers naar hun mening te vragen over hun verwachtingen en een toekomstbeeld. Daarbij kwamen duidelijke beelden naar voren. Het gebied van het Reeuwijkse Hout wordt als een 'natuurlijk gebied' ervaren, dat gold overigens in mindere mate voor het Goudse Hout en het Gouwebos waar alles veel strakker is aangelegd. De natuurlijke indruk van het gebied wordt zeker als positief ervaren. Je ziet de maatschappelijke beweging van 'minder strak beheerd en meer natuurlijk' daarin terug. Kritiek was er vooral op de entree. Dat is ook wel begrijpelijk. Door de jaren heen is daar nogal wat veranderd.

De hockeyvelden zijn

gekomen, er zijn grote parkeerplaatsen aangelegd en het aanzien is recent nog drastisch veranderd door de aanleg van het Landal vakantiepark. Allemaal elementen op zich, die echter weinig onderlinge samenhang vertonen. Aan dat laatste willen wij vooral iets gaan doen met een sterke landschappe­lijke structuur."

Drie pijlers

De kwaliteitsimpuls, die eind oktober tijdens een informatiebijeenkomst aan omwonenden en belanghebbenden werd gepresenteerd, is gestoeld op een drietal pijlers. De hoogste prioriteit krijgt de structuurverbetering waardoor meer samenhang in het gebied wordt gebracht. Bij de entree zullen de watergangen worden verbreed zodat meteen de indruk ontstaat dat je een waterrijk gebied ingaat. Daarbij worden ook verwaarloosde beplantingsvakken aangepakt en wordt er ook aandacht besteed aan de kop van de geluidwal waar door de essentaksterfte veel bomen moesten verdwijnen. Ook de parkeerplaatsen zullen worden aangepakt. Er is weinig beplanting aanwezig en waar dat wel is gebeurd, is staat de beplanting er vaak slecht bij. Er wordt een nieuw beplantingsplan gemaakt waarbij rekening wordt gehouden met de slechte ondergrond omdat daarin destijds veel puin is gestort.

De derde pijler sluit aan bij de wens die tijdens de interviews vaak werd gehoord: maak het gebied spannender voor jonge gezinnen. Om aan die wens tegemoet te komen zal een spannende avonturen­route worden aangelegd, waarbij overigens educa­tieve elementen niet worden vergeten. Tijdens de inspraakavond werd er geïnteresseerd naar de plannen gekeken waarbij omwonenden suggesties deden voor planaanpassing. In deze fase zal er in het eigenlijke bosgedeelte niet veel gebeuren.

Wethouder Kees Oskam is als penningmeester van de Groenalliantie blij dat er overeenstemming is over de kwaliteitsimpuls voor de gebieden van de organisatie. "Door de entree van het Reeuwijkse Hout te verbeteren, worden de gastvrijheid en aantrekkelijkheid duidelijk vergroot. Bovendien constateren we ook een oneigenlijk gebruik van bijvoorbeeld de parkeerplaatsen die als vrachtwagenparkeerplaats worden gebruikt. Dat gebruik willen wij tegengaan, zodat de inrichting geheel gericht is op de recreatieve doelgroep.

Volgens Van Arkel wordt er momenteel hard gewerkt aan een nadere detaillering van het inrichtingsplan. Het is de verwachting dat het plan nog voor het einde van het jaar kan worden vastgesteld. Het volgend jaar wordt benut voor het vergunning- en aanbestedingstraject en de bedoeling is dat begin 2019 de eerste spade de grond in gaat. De kosten van de kwaliteitsimpuls komen voor rekening van de Groenalliantie met een flinke bijdrage van de provincie Zuid-Holland.

Tekst en beeld: Bert Verver

Advertentie

Categorieën