Afbeelding

Standyoghurt is streekproduct 2017

Algemeen

Bodegraven-Reeuwijk - De koespecifieke standyoghurt van Boerderij Buitenverwachting uit Hoogmade heeft de verkiezing van het Groene Hart Streek­product 2017 gewonnen. Een vakjury koos deze yoghurt, waarvan de melk van één specifieke koe komt als winnaar. Anna Koornneef van het Veenweide Innovatie Centrum uit Zegveld nam met haar Groenhartig Lisdoddetaartje, met lisdodde en weegbree, de aanmoedigingsprijs voor het meest duurzame product in ontvangst; 't Groentje.

Deelnemers, genodigden en verzamelde pers konden afgelopen woensdag genieten van een ware streekproductenshow bij Hoeve Rijlaarsdam in Nieuwkoop. De jury was over alle producten enthousiast. Top-kok Pierre Wind stak zijn lof niet onder stoelen of banken: "Alleen maar goede producten, een competitie op topniveau, echt ontzettend goed!" Vijftien producenten deden dit jaar mee aan de verkiezing met producten variërend van wijn, kaas, appeltaart in een potje, brood, goudse kaaswafel. Bij de winnaar oordeelde de jury: "Heel bijzonder dat je weet dat je yoghurt naar binnen lepelt van een blaarkopkoe met de prachtige naam Magriet53. Dit beantwoordt aan de trend waarin de consument steeds beter wil weten waar het voedsel vandaan komt."

Streekproducten op de kaart

"De échte winnaar vandaag is het Groene Hart zelf. Enorm mooie producten van uitmuntende kwaliteit, die je moet koesteren. Deze producten moet je laten zien om het Groene Hart op de kaart te zetten," aldus de jury. Dat gaat ook letterlijk gebeuren, de kampioenenkaart waarop alle finalisten en winnaars staan krijgt en herdruk en wordt op dinsdag 28 november gepresenteerd. De verkiezing van het Groene Hart streekproduct wordt ieder jaar door stichting Groene Hart georganiseerd, in samenwerking met Slow Food Groene Hart, om te zorgen dat producenten van streekproducten uit het Groene Hart worden uitgedaagd steeds met nieuwe en kwalitatief nog betere streekproducten komen.

Advertentie

Categorieën