Gemeenteraad akkoord met programmabegroting 2018-2021

Algemeen

Bodegraven-Reeuwijk - De gemeenteraad heeft vorige week ingestemd met de programmabegroting voor de gemeente voor de komende vier jaar. Na een uitvoerige beraadslaging in de raad van een week eerder vond de discussie nu plaats aan de hand van een aantal ingediende amendementen en moties. Zoals verwacht gingen enkele daarvan over de wat onzekere begroting voor het sociale domein. Het eerder geuite commentaar over de aanpassing van de afvalstoffenheffing kwam in deze vergadering niet meer aan de orde, die discussie zal ongetwijfeld terugkomen bij de vaststelling van de legesverordening in de decembervergadering.

Via een amendement probeerden de oppositiepartijen PvdA, D66 en GroenLinks een aantal wijzigingen aan te brengen in de begrotingsopstelling van het sociaal domein omdat er volgens de indieners een tekort dreigt van 750.000 euro. Dit amendement kon echter, ook na een nadere toelichting door Lisbeth Hertogh (PvdA) en Elly de Vries (D66) op onvoldoende draagvlak rekenen en werd later door de indieners ingetrokken. Een beter lot trof de motie van de VVD waarin werd opgeroepen het tekort op te lossen binnen de begroting van het sociaal domein, zonder dat dat ten koste zou gaan van de kwaliteit van de zorg. Deze motie werd met 12 stemmen voor en 8 tegen aangenomen.

Inclusieve samenleving

Samen met de VVD diende de ChristenUnie een amendement in over het realiseren van een 'inclusieve samenleving', zoals bedoeld in het VN-verdrag voor rechten van mensen met een handicap. Beide partijen wilden de beleidsuitgangspunten die de gemeente op dit gebied heeft, beter verankerd zien in de begroting. Hoewel niet alle fracties ervan overtuigd waren dat dit in de begroting verwoord zou moeten worden, werd het amendement nipt aangenomen met 11 stemmen voor en 9 tegen. Over hetzelfde onderwerp stelde de ChristenUnie een motie ter discussie waarin wordt opgeroepen de uitgangspunten over dit onderwerp te verwerken in de kadernota 2019-2021. Deze motie kon op meer steun rekenen en werd met 14 voor en 6 tegen stemmen aangenomen waarbij BBR en de PvdA aangaven dat de visie op dit onderwerp beter in een beleidsvisie over de samenleving past.

Duurzaamheid

Via een amendement probeerde de fractie van het CDA voor 2018 een bedrag van 50.000 euro te reserveren voor cofinanciering voor de verduurzaming van buitensportaccommodaties en, op een iets andere basis, voor de Fuut. Doel is de verenigingen een steuntje in de rug te geven omdat zij investeringen op dit gebied meestal niet zelf kunnen opbrengen. Hoewel het duurzaamheidsprincipe werd ondersteund, was er toch wat kritiek op het voorstel, ook al omdat er geen financiële dekking werd aangegeven. Wethouder Kees Oskam gaf aan al in gesprek te zijn met zowel de verengingen als met de Fuut en beloofde naar aanleiding van een suggestie van Arie de Groot (CU) met een notitie te komen over dit onderwerp. Deze toezegging was voldoende voor het CDA om het amendement in te trekken.

Visie op de samenleving

In de begroting was in het kort een visie op de samenleving opgenomen. De PvdA wilde deze visie uit de begroting hebben, zodat dat ontwerp breder aan bod kan komen bij de kadernota. Voor D66 mag het wel in de begroting blijven staan, maar de fractie wil vastgelegd zien dat het daarmee niet het beleid van de hele gemeenteraad is. Het amendement van de PvdA bleek kansloos te zijn en werd daarom door die fractie ingetrokken. Het amendement van D66 kreeg wel voldoende steun.

Bodegravenboog

De gebrekkige aansluiting van de N11 op de A12 is al jaren een serieus knelpunt bij de afwikkeling van de verkeersstromen in de spitsuren. Omdat in het regeerakkoord extra middelen zijn opgenomen om verkeersknelpunten aan te pakken, dienden de fracties van CDA, D66, VVD en ChristenUnie een motie in waarin zij de raadsfracties oproepen hun netwerk bij Provinciale Staten en de Tweede Kamer in te zetten om de Bodegravenboog gerealiseerd te krijgen. Deze motie werd unaniem aangenomen en geeft daarmee ook een steuntje in de rug bij de gesprekken die het college over dit onderwerp gaat voeren.

Burgerinitiatieven

Burgerinitiatieven worden door de gemeentelijke bestuurders erg gewaardeerd. Daarom werd in het lopende jaar geld vrijgemaakt voor ideeën die door dorps-en wijkteams zijn aangedragen. In een motie riepen de ChristenUnie en Burgerbelangen het college op een discussienota op te stellen op welke wijze een fonds of reservering in de begroting kan worden opgenomen voor dit doel. In de ogen van de indieners zou dat een extra stimulans zijn voor het indienen van burgerinitiatieven. Enkele fracties vonden het beter eerst een goede discussie aan te gaan over het functioneren van de dorps- en wijkteams en over de wijze waarop zij gefaciliteerd moeten worden. Burgemeester Van der Kamp leek het ook logisch eerst alle facetten van dit onderwerp bij elkaar te brengen om vervolgens met elkaar de discussie aan te gaan. Naar zijn mening was er dan wellicht ook geen fonds nodig. De indieners bleken gevoelig voor de argumenten van hun collega's en trokken daarop de motie in.

Met de steun van zes fracties (GroenLinks ontbrak wegens ziekte) werd de begroting met grote meerderheid goedgekeurd. Namens de PvdA stemde Lisbeth Hertogh tegen omdat zij zich niet kan vinden in de begroting van het sociaal domein en het opnemen van de visie op de samenleving in de begroting.

Tekst: Bert Verver

Advertentie

Categorieën