Logo kobr.nl

Alom rouw na overlijden gepassioneerd musicus

Zwammerdam - Bodegraven-Reeuwijk - Inspirerend, bevlogen, betrokken en ontzettend creatief, dat zijn de woorden die rondgaan waar de naam van Dirk Jan Warnaar valt. Afgelopen woensdag overleed de bekende dirigent, organist en audiovisuele producent na een kort ziekbed op 62-jarige leeftijd.

"Een groot verlies voor de hele regio en Bodegraven in het bijzonder," beaamt vriend en Bodegraver Eric Bette. "Dirk Jan was een enorme inspirator en muzikaal leider. Als hij voor een koor stond, gebeurde er wat. Hij had wat te vertellen, deelde hoop, liefde en warmte uit." Bette leerde Dirk Jan Warnaar 43 jaar geleden kennen bij de gospelgroep Singing Religion en trok samen met hem op in de stichting 4 mei herdenking in Bodegraven waar Warnaar initiatiefnemen en inspirator van was. "Door de wederzijdse liefde voor muziek werden we al snel vrienden en zat ik regelmatig als registrant naast hem op de orgelbank bij concerten, cd-opnames, rouw- en trouwdiensten. We hebben heel wat gedeeld bij de klavieren. Dirk Jan was een gevoelsmens. Hij kon zich goed verplaatsen in anderen. Daarbij probeerde hij hen boven zichzelf uit te laten stijgen. Hij leerde mensen hun (muzikale) kwaliteiten te zien en te waarderen. Over zijn eigen kwaliteiten was hij dan weer bescheiden." In november bracht Warnaar op verzoek van een vriend nog een cd uit met werken die hij zelf heeft gecomponeerd, gespeeld op het voormalige VARA theaterorgel dat in het Floragebouw van Boskoop staat. Bette: "Zij hebben die cd 'Memories' genoemd. Toepasselijker kan haast niet."

"De heer Warnaar was een virtuoos op het orgel," reageert ook burgemeester Christaan van der Kamp op zijn overlijden. "Hij was een zeer gewaardeerd persoon. Een erg aardige man die bovendien heel prettig in de omgang was. Hem en zijn spel op het orgel zullen we gaan missen. We condoleren de familie met hun verlies en wensen ze veel sterkte toe."

Bodegraver Gert Jan Meijers spreekt eveneens over inspiratie en bevlogen­heid als hij over zijn vriend en collega bij de Stichting Local Care vertelt. "Dirk Jan was verweven in de Bodegraafse samenleving, en ook in Mijdrecht was hij als kerkmusicus heel actief. De uitvoering van de Matthäus Passion is mij zeer bijgebleven. Dirk Jan zei altijd: 'Geen dag zonder Bach', maar ik vond Bach vooral een zwaarmoedige toestand. Het enthousiasme van Dirk Jan heeft dat veranderd. Behalve bekend van zijn muzikale oeuvre, was Warnaar de drijvende kracht achter Stichting Local Care, waarin wij intensief samenwerkten. Toen hij begin december hoorde dat hij nog maar kort te leven had, ging hij direct aan de slag met zijn grote wens om een zorgboerderij in Oekraïne te realiseren. Die enorme gedrevenheid en betrokkenheid bij de medemens, ver weg en dichtbij, tekent hem. Net als zijn humor. Hij kon een lach door de kerk laten gaan."

Ook de laatste weken van zijn leven bleef Warnaar inspireren. Bette: "Hij zei: 'Maak je over mij geen zorgen, ik keer terug naar de Bron.' Hij keek terug op een mooi leven, waarin hij geput heeft uit de Bron waar hij over sprak. Dirk Jan verstond de kunst om niet in verdriet te blijven hangen, maar in vertrouwen de toekomst tegemoet te gaan. In zijn nabijheid ervoer ik vrede, liefde en warmte."

Tekst: Esther van Lunteren

Meer berichten