Logo kobr.nl

Billie, Bodegraven en the blues

Bodegraven - De voorstelling 'Billie! Lady sings the blues' komt naar het Evertshuis. Op zondagmiddag 11 maart om 15.00 uur kruipt zangeres Joy Wielkens in de huid van muzieklegende Billie Holiday. Ze schetst samen met de bandleden van 'The Legends', onder wie Bodegraver Michael Varekamp, een intiem portret van bewogen levens in roerige tijden.

In dit prachtige theaterconcert wisselen de successen, gebroken harten en geniale muzikale vertolkingen elkaar in rap tempo af. Bekende hits als Sister Celie's blues, Four women en natuurlijk Lady sings the blues ontbreken niet. Het is de jaren twintig als een nieuw type vrouw opstaat in de showbusiness; één met niet eerder vertoonde girlpower. Dit type vrouw heeft magische talenten, runt nachtclubs, reist in eigen treinen en leidt Big Bands als ware CEO's. Ze is sterk en stralend. Echter, zelden zonder tragisch randje met op de achtergrond mysterieuze en soms destructieve mannen.

Blues als gevoel

Trompettist en producent van 'The Legends', Michael Varekamp, vertelt dat de voorstelling niet gaat over de blues als muziekstijl, maar over de blues als gevoel. "The blues is ondanks alles optimistisch. De boodschap van de muziek is dat als iets vandaag niet goed gaat, het morgen vast beter gaat." Varekamp praat vol bewondering over de bluesmuzikanten: "Het vereist moed en kracht om iedere avond je ziel en zaligheid op tafel te leggen. Veel vrouwen uit de tijd van Billie Holiday en later Nina Simone, schilderen we af als slachtoffer. Het waren juist de sterke types die in die tijd overleefden. Zij konden, ondanks de moeilijke omstandigheden, groeien. Zover dat hun kunst zelfs tot op de dag van vandaag tot de verbeelding spreekt."

Invoelbaar

Zangeres Wielkens vindt het tragisch dat vrouwen als Billie Holiday na hun grote successen ten onder zijn gegaan aan bewogen levens en gebroken harten. "Het leven voor die vrouwen bestond uit hoge bergen en diepe dalen. Iets dat voor veel vrouwen van nu nog steeds geldt. Moeders, tantes, dochters; we kennen allemaal vrouwen die moeilijke tijden om wisten te zetten in iets positiefs. Zoals de legendarische zangeressen uit de vorige eeuw hun tegenspoed om wisten te buigen naar prachtige muziek. Met de voorstelling proberen we dichtbij het publiek te komen en de kracht van deze vrouwen invoelbaar te maken." De voorstelling Billie! is van 24 januari t/m 23 maart te zien in de Nederlandse theaters en dus ook in het Evertshuis. Varekamp beveelt de voorstelling van harte aan: 'Billie!' is met recht een swingende ode aan de sterke vrouw!"

Voorafgaand aan de voorstelling verzorgt Michael Varekamp samen met Wiboud Burkens (toetsenist) een gratis inleiding, om 14.00 uur in het Grand Café bij Everts. Wilt u er een complete middag uit van maken? Vanaf 13.00 uur kunnen bezoekers genieten van een overheerlijke theaterlunch à € 19,50 per persoon. Vooraf wel graag reserveren via www.evertshuis.nl/lady-sings-the-blues in verband met het beperkte aantal plaatsten. Tickets voor de voorstelling kosten € 19,50.

www.evertshuis.nl en www.thelegends.biz/billie

Beeld: Eric van Nieuwland

Meer berichten