Afbeelding

Bidden bij de boer in teken van duurzaamheid

Algemeen

Reeuwijk - Het is een oude traditie die enkele jaren geleden door Protestantse gemeente De Ark van Reeuwijk werd opgepakt: de biddag voor gewas en arbeid. Het lijkt inmiddels een nieuwe traditie te zijn geworden om dit bij een agrarisch bedrijf te doen. Deze keer waren de aanwezigen te gast bij het melkveebedrijf van de familie De Wit aan de Oud Reeuwijkseweg.

Door de open staldeuren valt het felle licht van het lage namiddagzonnetje van 14 maart de stal binnen en verlicht daar de dampende koeien die tevreden genieten van het voer. De heerlijke geur van ingekuild gras en het gedruis van de A12, waarmee ook het thema arbeid op de achtergrond aanwezig is, maken het plaatje compleet. Ruim veertig mensen hebben aan de uitnodiging gehoor gegeven, meer dan het dubbele aantal dat werd verwacht. Zittend op strobalen werden zij welkom geheten door kerkenraadslid Jan Boonstra.

Scheppingsverhaal

Voorganger Bert de Velde Harsenhorst uit Leusden las voor van het scheppingsverhaal, waarin de mens de heerschappij krijgt over de aarde (Genesis 1:26) en de opdracht haar te bewerken (Genesis 2:5). In het Hebreeuws, de oorspronkelijke taal, is hier echter sprake van dienen; daarin ligt een fundamenteel verschil. Het thema goed rentmeesterschap werd belicht en de opdracht die wij hebben gekregen om de aarde goed te beheren. Het hedendaagse denken over duurzaamheid vindt hierin zijn oorsprong en stamt uit de jaren tachtig. De grote idealen van toen zijn inmiddels ingebed in de samenleving en praktisch vertaald naar diverse kleinschalige toepassingen: steeds meer huishoudens beschikken over zonnepanelen voor energieopwekking, het consumentengedrag is aan het veranderen. Men is zich steeds bewuster aan het worden van het bestedingspatroon, steeds vaker wordt gekozen voor biologisch voedsel en het afvalvraagstuk is actueel.

Extensieve landbouw

Anton de Wit vertelde over de wijze waarop zijn melkveebedrijf in de loop der jaren steeds verder getransformeerd werd van een intensief naar een extensief, duurzaam bedrijf. Zo heeft hij relatief weinig koeien per hectare en wekt hij zijn eigen energie op door middel van zonnepanelen. Deze veranderingen zijn geleidelijk en eigenlijk als vanzelfsprekend in de loop der jaren binnen het bedrijf ingevoerd met positief resultaat. Het heeft bijvoorbeeld niet te kampen met een mestoverschot maar zelfs capaciteit over om overtollige mest van collega-bedrijven te verwerken. Er werd gezongen, waarbij de muzikale omlijsting werd verzorgd door John van Gemeren op blokfluit. Aan het einde van deze samenkomst werd gebeden voor een goede opbrengst van onze aarde en wijsheid om met de grote problemen van vandaag op een verantwoorde wijze om te gaan. Als afsluiting van deze bijzondere biddag werd de aanwezigen een broodje en een beker overheerlijke verse melk van het bedrijf van de familie De Wit aangeboden.

Advertentie

Categorieën