Logo kobr.nl

Diamanten huwelijk begon met zwieren op het ijs

Bodegraven - Op het winterse ijs sloeg de vonk over en die is nooit meer 'uitgegaan'. Aldus de 84-jarige Arend van der Vis op de vraag waar hij zijn 82-jarige Adrie de Jong voor het eerst ontmoet had. Arend: "Ze was al twee jaar mijn buurmeisje en op de ijsbaan van Barwoutswaarder heb ik samen met haar gezwierd." Adrie was een beetje bangerig en dus kon Arend haar stevig vasthouden.

De Oud-Bodegraafseweg viel toen nog onder de gemeente Zwammerdam en zo is het stel voor de wet in de gemeente Zwammerdam getrouwd. De kerke­lijke inzegening vond plaats in de Nederlands Hervormde kerk aan de markt in Bodegraven.

Kazen

Arend zijn vader was evenals de vader van Adrie boer aan de Oud-Bodegraafseweg. Toen het stel trouwde, werd het huis van haar vader gekocht en omdat hij weduwnaar was bleef hij wel bij hen inwonen. Naast het melkvee had het echtpaar in de beginjaren nog varkens. Arend: "Toen kon je d'r nog wat aan hebben." En ze maakten boerenkaas. Van die enorme kazen van 16 kilo per stuk. Adrie: "Ik heb heel wat kazen door mijn handen gehad, maar deze zware kon ik natuurlijk niet alleen tillen. In het begin verkocht Arend de kaas zelf op de markt in Bodegraven. Later kregen we een vaste opkoper; de firma Jongeneel uit Bodegraven."

Oneindig verdriet

Samen kregen ze vier kinderen. Johan, Willem, Bertus en Coby. De vier gingen naar de lagere school in Bodegraven. De Da Costaschool. In het begin lopend en later op de fiets. Bertus is tijdens zijn werk als vrachtwagenchauffeur op 25-jarige leeftijd om het leven gekomen. Arend: "Verdriet wat nooit meer weggaat. Een hele zware periode, maar samen zijn we eruit gekomen."

Nooit gezwegen

Aan de wand hangen de trouwfoto's van de andere drie kinderen. Ook zij kregen kinderen, zodat Adrie en Arend trotse oma en opa konden worden van acht kleinkinderen. Ter ere van hun diamanten huwelijk is burgemeester Van der Kamp hen met een mooie bos bloemen komen feliciteren. Met hun kinderen, familie, buren en kennissen zullen ze het feest in de Vliethoeve vieren. En het geheim van zo'n lange verbintenis? Arend: "Dat is zo gegroeid. We hebben nooit iets verzwegen voor elkaar. Alles werd uitgesproken. Maar wel eerst denken en dan pas zeggen."

Tekst en beeld: Marlien van Leeuwen

Meer berichten