Afbeelding
Foto: Marlien van Leeuwen

Liefde op het eerste gezicht

Algemeen

Bodegraven - Van een bruiloft komt een bruiloft. Althans, zo ging dat vaak in die tijd. Hij had haar een briefje geschreven met de vraag of het klopte dat zij wellicht een tafelheer zocht voor de bruiloft van haar nichtje in Hoorn. 'Zonder tegenbericht', zo schreef hij, 'kom ik over drie dagen langs'. En daar kwam hij op 1 juni 1956, met de trein vanuit Amsterdam. En natuurlijk stond zij op het perron te wachten. Ze herkenden elkaar niet. Want hij zag eruit als een echte man, bruingebrand en een indrukwekkende snor. Zij nog maar een meisje. Dus zocht hij de plattegrond om dan maar uit te zoeken hoe hij naar haar huisadres moest lopen. "Moet u bij Rupert zijn?" Hij draaide zich om. Liefde op het eerste gezicht voor Hans Bos en Vera Rupert.

Er heerste grote woningnood in Amsterdam. Je kon pas op de wachtlijst worden geplaatst voor een sociale huurwoning als je samen 60 jaar oud was en twee kinderen had. Bij Andrélon werd een katholieke medewerker die zijn talen goed sprak voor de export gevraagd. En bij de arbeidsvoorwaarden, als lokkertje, een huurwoning. Dat was de reden dat Hans en Vera naar Bodegraven kwamen. Een huur van elf gulden per week voor een woning in de Sportlaan. In verhouding tot het salaris toch een klap geld.

Juffrouw Bos van de Hummelburcht

Ze kregen vier kinderen: Marjolijn, Pieter, Hans en Wouter. Vera: "Door het internationale karakter van het werk van Hans was ik een onbestorven weduwe. Toen Wouter vier werd ben ik weer in het onderwijs teruggegaan. Ik werd kleuterjuffrouw op de Hummelburcht (voor de oudere onder ons in het Nutsgebouw). En later volgden er nog andere scholen. En juffrouw Bos schreef heel graag kinderverhalen die regelmatig in de Oki en de Taptoe gepubliceerd werden.

Schaken

Naast zijn werk voor internationale chemische bedrijven is de favoriete bezigheid van Hans altijd schaken geweest. En niet onverdienstelijk! Ooit werd hij jeugdkampioen van Nederland en mocht hij ons land vertegenwoordigen tijdens het wereldkampioenschap in Birmingham. Maar daar stak zijn vader, hoofdonderwijzer bij een andere basisschool, een stokje voor. Het rapport van Hans liet het niet toe. Hans is altijd blijven schaken en tweede van Nederland geworden in de leeftijdscategorie 60+. Daarnaast heeft hij diverse bestuurlijke functies vervuld.

Feest in het donker

Met een select koppeltje van zo'n 30 genodigden beleefden ze een gouden middag in de Nova bioscoop in Bodegraven. Daar verscheen op het witte doek een (zelfgemaakte) film van die afgelopen 60 jaar in vogelvlucht. Een feest van herkenning voor de genodigden in de zaal. Afgelopen dinsdag kwam burgemeester Van der Kamp het echtpaar feliciteren met een mooie bos bloemen. Een weekje met kinderen en kleinkinderen met aanhang ligt nog in het verschiet. En binnenkort hopen ze ook nog eens overgrootouders te worden!

Tekst en beeld: Marlien van Leeuwen

Advertentie

Categorieën