Afbeelding

Al 65 jaar recreïren in je blootje in het Groene Hart

Algemeen

Reeuwijk - Na enig zoeken zien we een klein bordje langs de Schinkeldijk in buurtschap de Tempel. Rechts van de weg bij nr. 42a moet het circa 10 hectare grote terrein liggen van naturistenvereniging De Bessenhof. We komen echter aan op een flinke parkeerplaats bij een gesloten hek. Hoe komen we hier binnen als argeloze belangstellende? We zijn van harte welkom bij de vereniging die deze zomer het 65-jarig jubileum in alle openheid viert.

Lenie Dingemanse, al sinds 1987 lid van deze club, vertelt over De Bessenhof: "We zijn niet gesloten, niet besloten, maar wel beschermd. Omdat onze leden bij mooi weer graag in hun blootje buiten recreëren, in alle vrijheid, maar liever zonder pottenkijkers. Op het hek hangt informatie en een 06-telefoonnummer. Als je dat belt, komt er gegarandeerd iemand om het hek voor je te openen."

Op 22 april en 3 juni kan iedereen zonder aankondiging, gekleed, naar binnen wandelen om een kijkje te nemen bij het zwembad met kinderbad, de sauna, het gezellige terras, de camping, de speeltuin etc. Er zijn mensen aanwezig om je rond te leiden en je kunt van alle voorzieningen gebruik maken. Als het warm is, kun je heerlijk zwemmen, maar dan wel bloot natuurlijk.

Veilig terrein

Hoe is Lenie bij de vereniging terecht gekomen? "Ik hield altijd erg van een saunabezoek en de mogelijkheid om daar heerlijk in je blootje in de zon te liggen. Jammer dat zoiets alleen bij zo'n saunacomplex kan, zo dacht ik. Ik ben gaan zoeken naar mogelijkheden en kwam uit bij De Bessen­hof in Reeuwijk. Ik woon in Alphen aan den Rijn en nu kan ik zo vaak ik wil gaan zwemmen of naar de sauna. Leden van de vereniging hebben een sleutel van de poort en komen even zwemmen na het werk of op een mooie avond. Soms heb je het zwembad helemaal voor jezelf. Heel luxe, alsof je een privé zwembad bezit. Op woensdag en in het weekend kan het druk zijn met kinderen. Het terrein is heel veilig. Praktisch geen autoverkeer, kinderen kunnen niet zoekraken en de mensen zijn meer betrokken bij elkaar dan op het strand of bij een openbaar zwembad. Het is mogelijk een parasol of ligbed op te slaan in een speciale voorziening. Makkelijk als je even op de fiets stapt."

Geweldige ligging

Mensen kunnen lid worden van de NFN, de Naturisten Federatie Nederland, en kunnen dan voor een klein bedrag gebruikmaken van het terrein. Of ze worden begunstiger. "We hebben plaatsen voor campers, tenten en caravans voor bezoekers en ook vaste plaatsen voor leden. Mensen komen hier vakantie houden. Bij mooi weer waan je je op een Franse camping, met de jeu de boules banen en de ruimte. En de ligging is natuurlijk geweldig." Ook de Bessenhof had, zoals zo veel verenigingen, last van een terugloop van de leden. Maar het tij is gekeerd. Al twee jaar groeit het aantal leden weer. Lenie besluit: "Als mensen graag naar het naaktstrand gaan of de sauna, dan is dit een ideale mogelijkheid. Ik verwacht veel bezoekers op 22 april en 3 juni."

www.zhlb.nl

Tekst: Gusta Lagerwaard

Advertentie

Categorieën