Afbeelding

Versterking voor Fairtrade

Algemeen

Bodegraven-Reeuwijk - In november 2017 kreeg de gemeente Bodegraven-Reeuwijk de eervolle titel Fairtrade gemeente. Dat is de verdienste van een actieve werkgroep Fairtrade Bodegraven-Reeuwijk, die de handel in producten met het label in onze gemeente heeft geinventariseerd en verder bekend heeft gemaakt. Die werkgroep krijgt nu versterking van een Stichting, die de organisatie van Fairtrade Bodegraven-Reeuwijk verder zal ondersteunen.

Voorzitter van de nieuwe Stichting is Marlou Min (Bodegraven). Bestuursleden zijn Lisbeth Hertogh (Reeuwijk) en Dick Hoogendoorn (ondernemer PLUS supermarkt in Waarder). Wethouder Kees Oskam is ambassadeur van Fairtrade in Bodegraven-Reeuwijk, dat streeft naar eerlijke handel en een eerlijk loon voor mensen in ontwikkelingslanden. Dat is nog lang niet overal vanzelfsprekend. Het label zet hiervoor een standaard voor verbetering. Een standaard die steeds meer wordt herkend. Naast het feit dat steeds meer bedrijven en organisaties dergelijke producten aanbieden, heeft de gemeentelijke organisatie zelf ook duidelijk zichtbaar voor eerlijke producten gekozen.

De werkgroep, die nu bijna twee jaar in functie is en deze titel in de wacht heeft gesleept, blijft actief. Zij hebben zichtbaar gemaakt welke bedrijven en organisaties in onze gemeente al fairtrade producten verkopen en gebruiken en werken hard aan uitbreiding. De titel moet niet alleen behouden worden, maar het bestuur van de nieuwe Stichting Fairtrade Bodegraven-Reeuwijk is van mening dat met meer vanzelfsprekendheid deze producten verkocht en gekocht moeten kunnen worden in de winkels of kantines. Eerlijke handel met een eerlijke prijs draagt immers bij aan een meer rechtvaardige en duurzame gemeenschap en dat is een mooi toekomstbeeld. Zoals ondernemen/bestuurder Dick Hoogendoorn stelt: 'Verantwoord ondernemen kan op vele manieren. Een daarvan is het zorgen voor eerlijke prijzen. Daarom is het vanzelfsprekend dat de PLUS in Waarder een groot assortiment fairtrade producten in de schappen heeft liggen.'

Speciale aanbiedingen

Tijdens de fairtradeweek van 6 tot en met 13 mei hebben veel bedrijven speciale aanbiedingen. Deels staan die op deze pagina, maar ga vooral eens kijken in de lokale supermarkten. Scholen, sportverenigingen en kerken kunnen eenvoudig meedoen door ëeerlijkeí koffie, thee, suiker en chocolade repen te kopen. Voor iedereen geldt dat gewone boodschappen (h)eerlijker zijn wanneer ze fairtrade zijn. ëStaan voor een eerlijke wereldí is het motto van deze landelijke fairtrade week.

Advertentie

Categorieën