Afbeelding

Huisarts Nathalie van Amsterdam gespecialiseerd in besnijdenissen

Algemeen

Reeuwijk - Op Reeuwijk-Dorp in het voormalige schoolgebouw waar de nonnen ooit lesgaven, woont Nathalie van Amsterdam samen met haar gezin. Nathalie is huisarts en gespecialiseerd in kleine chirurgie, zoals besnijdenissen. Een beroep waar lacherig op gereageerd wordt, wellicht omdat we er niet genoeg van weten. We gaan met haar in gesprek in haar praktijk in Gouda.

Nathalie legt uit: "Als arts werkte ik in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda op de afdeling chirurgie. Daar vroeg één van de chirurgen mij of het specialiseren in besnijdenissen wellicht iets voor mij was. Hij vond dat ik zo leuk met kinderen omging. De besnijdenis van jongetjes is onderdeel van een feestelijk ritueel. Naast de ouders komen soms opa en oma of de peetoom en -tante mee. Zo nu en dan zit de hele praktijkruimte zelfs vol met familie. Het kereltje in kwestie heeft natuurlijk wel door dat er iets gaat gebeuren. Niet alle mannen
hadden als kind een prettige ervaring en stralen dat onbewust toch uit. Ik vind het fijn en belangrijk om de jongetjes, alsook de volwassenen om het kind heen, gerust te stellen. Dit geruststellen lukte mij bij de eerste besnijdenissen nog niet bij iedereen. In het begin kostte het werkje op zich mijn volle aandacht. Maar nu, na zoveel besnijdenissen, registreer ik alles om mij heen en kan ik iedereen tevens op zijn of haar gemak stellen. Nu kan ik bijvoorbeeld het kind in kwestie het gevoel geven dat hij controle heeft. Zodra er iets gebeurt wat hij niet fijn vindt, mag hij dat aangeven en stop ik direct."

Verre oorden

Het belangrijkste wat een islamiet voor zijn geloof kan doen, is zich laten besnijden. Het is een eeuwenoude diepgewortelde traditie. Maar ook joden en christenen uit Ghana en Togo laten zich besnijden. Nathalie: "De medische noodzaak tot een besnijdenis is groot in warme landen met een hoge luchtvochtigheid. De kans op ontstekingen in het algemeen is daar veel groter dan hier in het koelere Westen. Niet voor niets wordt aan militairen die naar deze verre oorden worden uitgezonden de keuze gegeven om zich te laten besnijden."

Negatieve publiciteit

"Een paar jaar terug heeft Frank Schouten een boek geschreven over mijn werk. Op een luchtige manier is er aan de hand van voorbeelden uit mijn praktijk een inkijkje gegeven in de wereld van de besnijdenis. Wat we nooit verwacht hadden, waren de negatieve reacties van, laat ik het zo beschrijven, uiterst rechts. Zij doken op het feit dat het aandacht was voor de islamitische medemens. Ik was met stomheid geslagen. Als ze het boek werkelijk gelezen zouden hebben, hadden ze nooit zo gereageerd."

Rietveld academie

"Als kind hield ik enorm van knutselen. Het liefst van die hele kleine priegelwerkjes. Ik knutselde liever dan dat ik buiten speelde. Ik wilde daarom ook graag naar de Gerrit Rietveld Academie, maar mijn vader leek het beter dat ik geneeskunde ging studeren. Achteraf heeft hij gelijk, ik knutsel heel wat af, maar dan op medisch gebied. Naast de besnijdenissen, verricht ik labia correcties en ooglidcorrecties. En met de PlexR-methode behandelen we huidcorrecties aan het gezicht. Plastische chirurgie voor mensen die echt diep ongelukkig zijn en na de behandeling weer stralen. Die stralende patiënten, daar doe ik het voor."

Besnijdenis en religie

De besnijdenis wordt niet vermeld in de Koran, maar het is wel aanwezig in de Sunnah/Hadith van de Profeet Mohammed (v.z.m.h.). Uit de betrouwbare Hadith bronnen van Boekhari en Moeslim is te lezen dat Profeet Ibrahim op zijn tachtigste leeftijd is besneden. Ook de Bijbel beschrijft in Genesis de besnijdenis op het moment dat God een verbond met aartsvader Abraham en zijn nakomelingen sluit (Genesis 17:1-27).

Tekst en beeld: Marlien van Leeuwen

Afbeelding

Advertentie

Categorieën