Motie over bestuursstijl: extra garantie voor open politiek debat

Algemeen

Bodegraven-Reeuwijk - Alle fracties in de gemeenteraad hebben vorige week bij de raadsvergadering ingestemd met het programma 'Samen Duurzaam Gezond' dat de vijf coalitiepartijen hebben opgesteld. Ook de drie oppositiepartijen Burgerbelangen, D66 en PvdA zien in dit programma een goed vertrekpunt voor de discussies over goede beleidsvoorstellen voor onze gemeente. Een motie van Burgerbelangen waarin de komende maanden wordt gewerkt aan een open, transparante en verbindende bestuursstijl werd unaniem aangenomen. Een extra garantie voor ruimte voor politiek debat. Of zoals Willem Zuyderduyn (VVD) het verwoordde: "Goede intenties worden formeel vastgelegd. Er komt veel gelegenheid tot invulling op bijna alle onderwerpen."

Het unaniem gesteunde programma voor 2018-2022 vormt een goede start voor het nieuwe college. De vijf onderhandelende partijen VVD, CDA, SGP, ChristenUnie en GroenLinks hadden op voorhand al de intentie uitgesproken om de andere drie fracties mee te nemen in de koers. Ze mochten hun punten aandragen en die zagen zij ook deels terug. Aangezien het een programma op hoofdlijnen is, komt er bij de invulling nog debat over de invulling. Daarbij is tevens betrokkenheid van inwoners en organisaties toegezegd. Het woord 'Samen' werd aan alle kanten benadrukt. Dat geldt eveneens voor de woorden 'Duurzaamheid' en 'Gezondheid', hoewel elke fractie eigen ideeën heeft bij maatregelen omtrent duurzaamheid en gezondheid zich uitstrekt van voldoende beweging van inwoners tot gezonde financiën.

Hoop werk te doen

De vijf coalitiepartijen waren kort in hun reactie op het programma. Willem Zuyderduyn (VVD): "Een krachtig en professioneel college kan met dit programma aan de slag. Dat moet ook, want er is een hoop werk te doen." Jan Vergeer ziet veel van de CDA-punten zoals veiligheid, gezondheid, agrarische belangen, financiën en fietsen terug in het programma. Hij wenste het nieuwe college succes: "We gaan voor een productieve en succesvolle samenwerking." Ook voor GroenLinks komen er voldoende herkenbare punten terug in de hoofdlijnenafspraken. Robért Smits: "Het samenwerken met inwoners en raad is belangrijk om de hoge ambities ook waar te gaan maken." Henk van der Smit ging wat inhoudelijker in op het programma en gaf aan dat de SGP bij het onderwerp winkeltijden straks de vrijheid qua opstelling inneemt. Hij memoreerde dat de kopregel 'Coalitie kiest voor harmonie' als kop in Kijk op Bodegraven-Reeuwijk het verhaal voor zijn partij goed weergeeft. Els Oliwkiewicz-Borsboom (ChristenUnie) is dankbaar dat haar fractie een bijdrage aan het programma mag leveren, alsmede aan bestuursverantwoordelijkheid in de vorm van wethouder Kees Oskam. "Het programma is geven en nemen. Over de zondagsopenstelling zijn de meningen verdeeld, maar wij kunnen ons vinden in de tekst in het programma. We zien uit naar een goede samenwerking met dit nieuwe college."

Goede basis

Elly de Vries (D66) toonde zich als niet onderhandelende partij blij dat drie speerpunten van haar partij (muziekonderwijs, duurzaamheid en bewonersparticipatie) terug te vinden zijn in het programma. "Ook is het mooi dat het sportbeleid met een schone lei begint. Echter, niet over alle punten zijn wij tevreden en we doen dus ook een klemmend beroep op college en raad voor dualisme en een open dialoog. Monique Jonker (PvdA) kan zich vinden in een groot deel van het programma. "Maar er zijn punten waar wij het als PvdA niet mee eens zijn. Het programma is wel een goede basis om te starten." Remco Tijssen (Burgerbelangen) riep met zijn motie op tot ruimte voor debat om zo te komen tot goede afspraken en maatregelen voor onze gemeente. "Wij willen het gesprek kunnen voeren. Zoals met de gemeenteraad om te komen tot een raadsbesluit over de te hanteren bestuursstijl." Daarbij verwacht Burgerbelangen onder andere een open houding van leden van de gemeenteraad, meerdere scenario's bij de uitwerking en last but not least bewonersparticipatie. "En de gemeenteraad bundelt haar krachten indien gelobbyd moet worden bij provinciale of landelijke politiek."

Met de installatie van de wethouders, nieuwe leden van de gemeenteraad - die de vrijgevallen plekken van de wethouders innemen - en leden van commissies waren de formele agendapunten afgehandeld en kon burgemeester Van der Kamp het nieuwe college formeel 'afhameren'. Maar niet zonder het oude college en de vertrekkende wethouders Laura Leijendekkers en Martien Kromwijk te bedanken en complimenteren voor hun betrokken inzet.

Tekst: Paul Engels

Advertentie

Categorieën