Afbeelding

Schilderijen van boerderijen

Algemeen

Nieuwerbrug - Iedereen is welkom bij de opening van de tentoonstelling 'Schilderijen van Boerderijen' op zaterdag 16 juni om 10.00 uur in het Wierickehuis. Daarbij zijn zo'n twintig schilderijen van lokale boerderijen te bewonderen. De tentoonstelling is tot begin september te bezichtigen.

Dat er prachtige boerderijen in onze streek staan, hoeven we u niet te vertellen. Het is kenmerkend erfgoed en in de meeste gevallen van cultuurhistorische waarde. Soms zijn het zelfs gemeentelijke of rijksmonumenten. Sommige trotse bewoners hebben hun boerderij dan ook laten vereeuwigen op een schilderij. Vaak door een amateurschilder; een bekende of familielid. Ze hangen dan ook op een mooie plaats in de boerderij of zijn meeverhuisd naar een nieuwe woning.

In Nieuwerbrug staat een zeventigtal boerderijen. Ze worden steeds minder door veehouders bewoond en gebruikt en zijn ook langzaam aan het veranderen. Voor de tentoonstellingscommissie van het Wierickehuis reden om nu een aantal fraaie van deze portretten van boerderijen bij elkaar te zoeken en te exposeren. Het gaat daarbij alleen om schilderijen van boerderijen uit de 'Brandschouwerij' Nieuwerbrug. Voor wie dit niet weet: de bewoners van dat gebied zijn eigenaar van de tolbrug in Nieuwerbrug aan den Rijn en in vroeger eeuwen hielpen ze elkaar met de brandweerzorg.

Van deze bijzondere culturele uiting komen inmiddels bijna twintig schilderijen in aanmerking. Daarnaast zijn er ook twee mooi gedecoreerde melkbussen gevonden, fraaie staaltjes van volkskunst. Ook deze hebben natuurlijk een afbeelding van de oude boerderij. Ruim voldoende voor een gevarieerde tentoonstelling. De organisatoren zijn blij dat Nel Habben Jansen-de Jong deze opening wil verrichten. Zij is naast voorzitter van het kaasmuseum ook bekend als kaaskoningin en telg uit een trots Nieuwerbrugs geslacht van veehouders en kaasmaaksters.

Advertentie

Categorieën