
Campagne glasvezel GlasDraad draait op volle toeren
AlgemeenInwoners buitengebieden Nieuwerbrug, Driebruggen en Bodegraven persoonlijk benaderd
Nieuwerbrug - Driebruggen - De aanleg van glasvezel in de buitengebieden is goed op gang. Netwerkbeheerder GlasDraad heeft momenteel vier vraagbundelingsprojecten in de regio lopen, waaronder één in Bodegraven-Reeuwijk-Oost, waar de buitengebieden van Nieuwerbrug, Driebruggen en Bodegraven onder vallen.
Kees Oskam (wethouder), Maurits van Houwelingen (medewerker Openbare Ruimte van de gemeente), Peter Kraan (beheerder Fort Wierickerschans), Jos de Lange (voorzitter van de Monumentenvereniging en inwoner van Molenbrug), Koen Veelenturf (buitengebied Nieuwerbrug) en Sjouke van Dijk (GlasDraad) geven elk vanuit hun eigen visie het belang van dit project aan en waarom het essentieel is dat nú de 40% inschrijvingsnorm wordt gehaald.
"Een project is geborgd wanneer 40% van de aangeschreven adressen meedoet," aldus Sjouke van Dijk. Kees Oskam: "De gemeente neemt de kosten van het schadeherstel op zich. Wij hebben in onze gemeente 65 kilometer aan wegen in de buitengebieden liggen. De panden liggen ver uit elkaar, dus de kosten van het herstel van openbare ruimte en infrastructuur, wanneer daar een schop de grond in gegaan is om een kabel te leggen, kunnen behoorlijk oplopen." Sjouke van Dijk vult aan: "Tot 9 juli kunnen de mensen zich inschrijven. De kosten zijn dan voor elk adres 1815 euro of 15 euro per maand (gedurende 15 jaar + eenmalige afkoop 15 euro), relatief laag omdat het hier een gemeenschappelijk project betreft. Wanneer later alsnog wordt besloten een pand aan te sluiten op het glasvezelnet wordt een offerte uitgebracht, die minimaal 2500 euro zal zijn, één en ander afhankelijk van de kabellengte die benodigd is om het pand te bereiken."
Achterhaald
Koen Veelenturf: "KPN gaat niet meer investeren in het bestaande kopernetwerk. Ook Ziggo is achterhaald. Alternatieven die geboden worden zoals 4G van Tele2 en 5G voldoen niet: door atmosferische storingen en de beperkte capaciteit van 4 en 5G. Bij satelliet-internetverbindingen vinden veel vertragingen en uitval plaats." Maurits van Houwelingen wijst op het belang van glasvezel, dat al deze nadelen niet heeft: "Er kunnen onvoorstelbaar grote hoeveelheden data zonder vertraging over het glasvezelnet getransporteerd worden. De transmissiesnelheid is bijzonder hoog en er is geen verschil tussen uploaden en downloaden. Met glasvezel is het datanet voor 50 tot 80 jaar voor de toekomst gewaarborgd."
Gemiste kans
Jos de Lange is van mening dat de mensen overtuigd moeten worden van het belang van een glasvezelaansluiting: "Het is een stukje waardevermeerdering van je pand, men zou er zich meer bewust van moeten zijn dat het pand beter verkoopbaar is wanneer het een up-to-date glasvezelaansluiting heeft, met alle mogelijkheden van dien. Zeker wanneer de buren er ook over beschikken." De toekomst is volledig gericht op betrouwbare en snelle internetverbindingen, ook maatschappelijke ontwikkelingen zijn daarop gericht. Het thuiswerken, de agrarische sector, in de recreatieve sfeer (een haarscherp beeld op de tv), ongestoord gamen, glasvezel maakt het allemaal mogelijk. Met name ouderen die misschien zelf geen internet gebruiken zouden zich moeten realiseren dat ook zij hiervan afhankelijk zijn. "De ontwikkelingen in de zorg zijn er vooral op gericht om de mensen langer thuis te laten wonen. Dat is ook mogelijk, dankzij glasvezel. Allerlei data over de medische toestand van een patiënt bereiken direct de zorginstelling en de arts, die hier onmiddellijk op kunnen inspelen."
Koen Veelenturf: "Deze investering verdient zichzelf terug: allerlei kosten in de vorm van abonnementen voor bijvoorbeeld Digitenne, de vaste telefoonaansluiting en het gebruik maken van satellietverbindingen zijn allemaal overbodig geworden: alles kan over het glasvezelnet. Daarom willen wij ons graag inzetten als pleitbezorgers van glasvezel en de deuren langs gaan om campagne te voeren, zodat de inwoners die nog twijfelen over de streep kunnen worden gehaald vóór 9 juli."
https://groenehart-zuid.glasdraad.nl/