Afbeelding

''Techniek is onderdeel van kwekerij''

Algemeen

Reeuwijk - Arwin Olieman (18) is één van de geslaagden van de Boomteeltopleiding in Boskoop. De jonge Reeuwijker groeide op in de Berkenbroek, op de grens met Boskoop. Hij komt uit een boomkwekersgezin, al werd de familiekwekerij acht jaar geleden verkocht. Arwin had als kind als bijbaantjes op de kwekerij van zijn vader en van de overbuurman, maar het zag er even naar uit dat hij de techniekkant op zou gaan. Toch koos hij voor de boomkwekerij en werd helemaal gelukkig toen hij dat kon combineren met techniek. Arwin heeft zijn keuze gemaakt.

Arwin Olieman werkt momen­teel bij Kwekerij
Vredebest aan het Noord­einde in Waddinxveen. Daar heeft hij ook zijn leer/werktraject voor de Boomteeltopleiding afgerond. Hij is blij met zijn diploma. "Ik blijf voorlopig lekker werken, ervaring opdoen," zegt Arwin. "Ik wil verder in de techniek, daar wil ik me in ontwikkelen, maar wel in combinatie met de sierteelt."

Van huis uit

Als kind al vond hij techniek erg leuk, al werkte hij ook veel op de kwekerij. Tijdens de middelbare school, het Driestar College in Gouda, deed hij een stage in de techniek, maar uiteindelijk ging zijn hart toch uit naar de boomteelt. "Ik heb het toch van huis uit meegekregen. Ik kreeg een baan aangeboden bij kwekerij Gebr. Griffioen, onze overbuurman. Daar was ik al goed mee bekend, want ik kwam er vanaf mijn dertiende. Elke zaterdag en soms ook uit school. Toen ik die baan kreeg, heb ik besloten om ook de opleiding te gaan doen."

Arwin schreef zich in bij de Boomteeltopleiding van het Wellantcollege. Een MBO-opleiding waarvan werken en leren wordt gecombineerd. De leerlingen werken bij aangesloten bedrijven, waardoor ze schoolopdrachten kunnen uitvoeren en begeleid worden vanuit bedrijf en school. Veel kwekers in de Greenport Regio Boskoop/Reeuwijk doen mee als leer/werkbedrijf bij de Boomteeltopleiding. "Ik vond het leuk dat we bij veel bedrijven gingen kijken, van traditioneel tot heel vooruitstrevend. Zo kregen we een goed beeld van wat er allemaal mogelijk is. Persoonlijk vond ik de nieuwe dingen, de innovaties, erg leuk. Vooral technische innovaties." Intussen begon het wel te kriebelen, want Arwin wilde zelf ook wat meer gaan ontdekken. "Ik woonde en werkte in de Berkenbroek, ik kwam nooit mijn eigen straat meer uit. Ik wou eens wat anders."

Potproces

Hij kwam terecht bij Kwekerij Vredebest, het familiebedrijf van de familie Hak. "Ik heb het daar bijzonder naar mijn zin, we hebben een jong team en ik vind mijn werk erg leuk." Hij vertelt dat een collega het bedrijf ging verlaten en dat Arwin zijn werk kon overnemen. "Ik regel de techniek rondom de potmachines. Samen met mijn baas Hendrik ben ik verantwoordelijk voor het potproces." Een ideale combinatie, vindt hij. "Techniek is ook onderdeel van de kwekerij. Het is niet alleen teelt."

Hij is trots op de producten van 'zijn' kwekerij en heeft een tray met planten meegenomen. "We hebben een potlijn met coniferen 'Trendy conifers', allemaal in de blauwe potten van Vredebest, daar kun je ons aan herkennen."

Tekst en beeld: Morvenna Goudkade

Advertentie

Categorieën