Afbeelding

Burendag Burgemeester Bracklaan: met elkaar, voor elkaar

Algemeen

Reeuwijk - Er is een straatje waar ze elkaar graag beter wilden leren kennen. Aan het einde van het zomerseizoen organiseerde men al een aantal jaren een straatbarbecue. Maar geleidelijk ontstond de behoefte om activiteiten voor de buurtkinderen te organiseren. Burendag was geboren. Dit jaar voor de tweede keer in deze vorm. En wat het oplevert: een sociaal straatje waar het fijn is om te weten dat je bij elkaar terecht kunt.

De Burgemeester Bracklaan is een redelijk nieuwe straat in Reeuwijk. Je hebt een kort en een lang stuk. Aan het korte stuk wonen de initiatiefneemsters voor Burendag: buurvrouwen Marlon van Ginkel en Samantha Vrijenhoef. Burendag is – vooralsnog - alleen voor het korte stuk. Door de zwangerschappen van beide dames is het niet gelukt om de rest van de straat te vragen om mee te doen. Marlon: "Volgend jaar willen we het lange stuk en Loose End erbij betrekken. Er zijn genoeg ideeën om iets leuks te organiseren. En ook die buren willen we graag leren kennen."

De dames organiseren de activiteiten niet alleen. De buurvrouwen/buurmannen-appgroep zorgt voor spontane hulp, bijvoorbeeld van de buurman die een lekkere hap gaat braden op de barbecue. Of een buurvrouw die nog wel weet hoe je aan een springkussen kunt komen. Marlon: "Er is geen draaiboek. We hebben allerlei ideeën in ons hoofd en delen dat op de app. En tussen neus-en-lippen door spreken we af wie wat doet."

Positief volksbuurtje

Toch wel bijzonder zo'n straatje. Marlon: "Je zou het een volksbuurtje kunnen noemen, maar dan met alle positieve dingen ervan. De kinderen spelen heel beschermd buiten; er rijden geen auto's. Er is sociale controle en betrokkenheid. Je kunt hier altijd bij iemand terecht. Dat de buurtbewoners elkaar opzoeken, is ooit zo gegroeid. De eerste bewoners gingen een keer voor op de stoep barbecueën om nog in de zon te zitten en de anderen sloten spontaan aan. Maar als je geen zin hebt om mee te doen, dan is dat ook prima."

Zaterdagochtend begint de dag om 10.30 uur. Marlon: "We starten met een kop koffie. Iedereen neemt wat lekkers mee. En elk jaar zetten we een paar nieuwe planten in de tuintjes in de straat. Die zijn eigenlijk van de gemeente, maar we maken de tuintjes elk jaar winterklaar. Ondanks dat we dit jaar geen subsidie hebben gekregen (van het Oranjefonds), maken we er toch weer een mooie dag van. Het is sowieso leuk om iets te organiseren, zodat je elkaar beter leert kennen. En het is gewoon erg gezellig!"

Tekst en beeld: Stefanie Peters

Advertentie

Categorieën