Alle gedecoreerden op een rij (van links naar rechts): mevrouw Van der Beek-Paradies, de heer Weerheim, de heer Budding, mevrouw Hoogeveen- Van Leeuwen, burgemeester Michiel Grauss, de heer van Boven, de heer Bette, de heer Keulen en de heer Van Herpen.
Alle gedecoreerden op een rij (van links naar rechts): mevrouw Van der Beek-Paradies, de heer Weerheim, de heer Budding, mevrouw Hoogeveen- Van Leeuwen, burgemeester Michiel Grauss, de heer van Boven, de heer Bette, de heer Keulen en de heer Van Herpen. Foto: Bert Verver

Acht dorpsgenoten koninklijk onderscheiden

Algemeen

BODEGRAVEN-REEUWIJK - Tijdens de jaarlijkse uitreiking van de koninklijke onderscheidingen mochten dit jaar maar liefst acht dorpsgenoten het eerbetoon in ontvangst nemen.

Zoals gebruikelijk is het proces van toekenning met veel geheimzinnigheid omgeven en werden de kandidaat gedecoreerden met de nodige smoezen naar het zalencentrum De Brug gelokt. Daar zal voor de meesten ongetwijfeld een lichtje zijn gaan branden, want wanneer word je nou ontvangen door een heel comité van familieleden, vrienden en leden van organisaties waaraan je een bijdrage levert.

door Bert Verver

Burgemeester Michiel Grauss had voor de tweede maal na zijn aanstelling de eer om de lintjes uit te reiken. Alvorens dat te doen heette hij de talrijke aanwezigen van harte welkom. Hij verklaarde trots te zijn op het feit dat hij als burgemeester van onze mooie gemeente acht koninklijke onderscheidingen mocht uitreiken aan mensen die zich belangeloos inzetten voor de buurt, de kerk, vluchtelingen, ouderen of kinderen. Hij benadrukte dat dat werk, de inzet en enthousiasme ontzettend wordt gewaardeerd en dat door het uitreiken van de onderscheidingen die waardering iets zichtbaarder werd gemaakt.

Acht dorpsgenoten

De volgend dorpsgenoten kregen daarna de eer om de onderscheiding met een toepasselijk persoonlijk woord, in ontvangst te nemen. 

Albert Douwe Keulen (Bodegraven) benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. ”Welk kind en ouder is niet groot geworden met spelen in de Oude Zustertuin? Maar tot voor het jaar 2000 was de toekomst van De Oude Zustertuin nog onzeker. De tuin was namelijk gemaakt op gemeentegrond, zonder verdere afstemming. Er moest gevochten worden om dit icoon in onze samenleving te behouden. 

Sinds de oprichting van Stichting De Oude Zustertuin, 35 jaar geleden, was Albert Keulen al nauw betrokken bij de organisatie. Als voorzitter, secretaris, penningmeester en algemeen bestuurslid. Volgens velen bent u niet iemand die achter een bureau zit, maar iemand die niet bang is om zijn handen vuil te maken. Keulen zette zich dag in en dag uit in voor het bestaan van De Oude Zustertuin. Was het niet met de handen in modder, of met het helpen van vrijwilligers, dan was het wel door geld in te zamelen door activiteiten die u organiseerde voor de Ronde Tafel.  To serve, om te dienen, dat is hoe collega’s van Lions Bodegraven de heer Keulen beschrijven. Het algemene belang is belangrijker dan het individu. Een kwaliteit die hij ook meeneemt als lid van de Adviesraad Stichting Contribuanten.”  

Cornelis ‘Cees’ Pieter Weerheim (Bodegraven) benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. “De heer Weerheim wordt gezien als een manus van alles. Uitermate technisch. Een echte aanpakker. Iemand met groot enthousiasme en inzet. En iemand die altijd meer doet dan van hem verwacht wordt.  Al jaren lid van de Remonstrantse Gemeente, eerst in Zwammerdam. Later in Alphen aan den Rijn. Waar de heer Weerheim tot op heden betrokken is bij het restauratiefonds en lid bent van de onderhoudscommissie.  De heer Weerheim was nauw betrokken bij de opheffing van de gemeente in Zwammerdam. De Stichting Vrienden van Schuilkerk Zwammerdam zag het levenslicht. Met de heer Weerheim aan het roer.  Hij wordt gezien als een van de stuwende krachten achter de stichting. Een voorbeeld voor velen.”   

Dirk Jan Budding (Waarder) benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. ”De verspreiding van Gods woord is volgens mij een van zijn levensmissies. In 1985 was de heer Budding medeoprichter van de evangelistepost in het Limburgse Horst. De eerste samenkomst was in een café. Later in een jeugddisco die was omgebouwd tot kapel: De Schuilplaats.  Zijn redactionele kennis kreeg een nieuw staartje toen de heer Budding in 1993 aan de slag ging als hoofdredacteur van het blad De Banier van de Staatkundig Gereformeerde Partij, ook wel de SGP genoemd.  Ook bij deze partij zorgde de heer Budding, in verschillende functies, voor de verspreiding van Gods Woord. Van het leiden van drukbezochte partijdagen, tot de begeleiding van de SGP-jongeren. Hij wordt beschreven als een verbindende factor binnen de partij.”  

Eric Bette (Bodegraven) benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. “Zijn muzikale inbreng is al 36 jaar een van de drijvende krachten achter de 4 mei herdenking in Bodegraven. Ook heeft de heer Bette sinds 2018 de Songs of Praise avonden bij de protestantse wijkgemeente Emmaus Bodegraven op u genomen, en ook hier wordt zijn muzikale deskundigheid geprezen. De heer Bette is hier al sinds 1982 actief. Ooit begonnen als jeugdouderling en later als evangeliste.  Maar naast zijn muzikaliteit komt er ook een andere eigenschap van u steeds naar voren. Zijn nauwkeurigheid. Ook bij Stichting Local Care, waar de heer Bette sinds 2008 actief is, zijn ze het hier over eens.  Door zijn achtergrond in financiën helpt de heer Bette de stichting al jaren met hulp bieden aan landen in Oost-Europa. En dan de laatste jaren vooral aan Oekraïne. De heer Bette zoekt alles tot in de puntjes uit en zorgt dat niks onvoorzien blijft. En heeft iemand een vraag, dan staat hij klaar om hier duidelijk en geduldig uitleg over te bieden. Zoals gezegd, nauwkeurig.  

Ida ‘Ike’ Maria Adriana Hoogeveen-van Leeuwen (Bodegraven) benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.  ”Mevrouw Hoogeveen begon in haar jeugd bij Scouting Bodegraven en District Rijnstreek. Mevrouw Hoogeveen is open, eerlijk en oprecht. Zo beschrijven mensen haar bij Geloofsgemeenschap St. Willibrordus. Decennialang is mevrouw Hoogeveen daar al vrijwilliger in verschillende rollen. Door ondersteuning te bieden aan mensen met financiële problemen of door gastvrouw te zijn bij kerkdiensten. Gedreven en nieuwsgierig. Mevrouw Hoogeveen staat klaar voor de mensen om haar heen. En altijd met uw geloof in God als leidraad.  Namens het CDA maakte mevrouw Hoogeveen deel uit van de gemeenteraad van Bodegraven-Reeuwijk. Altijd met het doel om de samenleving naar een hoger niveau te tillen. Tot op heden is mevrouw Hoogeveen bestuurslid van Stichting Bevordering Ouderenhuisvesting in Bodegraven en zet zich regelmatig in voor activiteiten bij Zorglocatie Vijverhof.”

Margarethe van der Beek-Paradies (Bodegraven) benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.  ”Mevrouw Van der Beek zorgt graag voor anderen.  Of dat nou is door te helpen met de koffie, corsages en stropdassen bij het Christelijke Gemengd Koor Deo Favente. Of tijdens de moeilijke fases van het leven bij Stichting Het Hospice Bodegraven-Reeuwijk.  Altijd opgewekt en betrokken. Ruim 40 jaar geleden begon dit al toen u aan de slag ging bij Stichting Stevan. Eerst mee met haar vader mee om notulen van vergaderingen te maken. En later als bestuurslid.  Niks lijkt teveel. Dat blijkt wel uit haar werk bij Zorgcentrum de Vijverhof. Bij inloophuis ’t Rustpunt prijzen mensen u voor uw belangstelling en openheid.” 

Peter ‘Peer’ Andries Theo van Herpen (Bodegraven) benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. “Voor ruim 28 jaar, 1305 uitzendingen, maakte Peter van Herpen het wekelijkse radioprogramma ‘Peer stoft ze af’ op lokale omroep BR6. Een programma waarin hij zijn kennis deelde over oude muziekhelden. Onvermoeide toewijding. Niet alleen voor zijn eigen programma, maar ook voor anderen bij de omroep. Door technische ondersteuning te bieden bij andere programma’s, nieuwe radiomakers wegwijs te maken en zelfs door in te vallen als sportredacteur. Eind 2023 moest de heer Van Herpen, vanwege gehoorproblemen, helaas afscheid nemen van ‘Peer stoft ze af’. Een grote gebeurtenis hier in de gemeente. 28 jaar lang was hij een boegbeeld op de lokale radio en een stille kracht waar altijd op gerekend kon worden.”   

Walter Peter van Boven (Bodegraven) benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. “Al ruim 40 jaar is de heer Van Boven scheidsrechter voor de Nederlandse Volleybalbond. Hij fluit niet alleen amateurwedstrijden, maar sinds 2012 is hij zelfs zitvolleybal scheidsrechter in de Eredivisie en zaalvolleybal scheidsrechter in de eerste Divisie. Volgens velen een voorbeeldscheidsrechter die het vak uitdraagt zoals het bedoeld is. Plezier, vreugde, sportiviteit en respect. Dat is voor de heer Van Boven het belangrijkste. Alles om de wedstrijd in goede banen te leiden. Zonder zelf in het middelpunt te staan. Vorig jaar ontving hij tijdens het Dutch Tournament al de gouden official speld voor uw jarenlange inzet. Een zeer grote blijk van waardering.”

Mevrouw Margarethe van der Beek-Paradies.
De heer Eric Bette.
De heer Walter Peter van Boven.
De heer Peter van Herpen.
Mevrouw Ida Hoogeveen-van Leeuwen.
De heer Cornelis Pieter Weerheim.
De heer Albert Douwe Keulen.
De heer Dirk Jan Budding.

Advertentie

Categorieën