Afbeelding

Ontdekkingstocht naar de Romeinen

Algemeen

Bodegraven - Leerlingen van het Kalsbeek College uit Woerden gaan op zoek naar historische plekken binnen hun gemeente. Zo zijn Boutaine Lakaida uit Bodegraven en Iris Nap uit Waarder hun ontdekkingstocht naar de Romeinse tijd in het Limespark aan de rand van Bodegraven gestart.

De dames uit 4-havo weten wel wat van de Romeinen. Deels uit eerdere lessen, deels van de informatiepanelen die in het park staan. Boutaine: "De Rijn was de natuurlijke grens van het Romeinse rijk en er moet ook hier ergens een legerkamp gelegen hebben." Samen met Iris heeft ze de voorwerpen in het Limespark bekeken. De zonnewijzer in de vorm van een sleutel geeft de tijd perfect aan. Weliswaar wintertijd, maar kloppen doet het wel. De potten die hier en daar verspreid liggen, spreken ook voor zich. Maar van het kunstwerk in het weiland begrijpen ze niet direct waar het voor staat.

Dan valt een extra verhoging op één van de cirkels op. Was dat het legerkamp van Bodegraven? Een echte ontdekkingstocht. Want opeens vallen ook de palen langs de verhoging in het voetpad op. Verscholen onder het onkruid laten ze toch de manier zien waarop de Romeinen de wegen verstevigden. Palen langs het wegdek van grind. Boutaine: "Ze gebruikten palen van verschillende materialen. Omdat de ondergrond van de weg dan hard en stevig was, maar ook nat en zompig en soms zelfs moeras. Daar bouwden ze bruggen over." De link met de voetgangersbrug naar het weiland is ook gelegd.

Best slim

De dames zijn het erover eens dat de Romeinen zoveel jaren terug best wel slim waren. "Als je alleen al bedenkt hoeveel verschillende technieken ze gebruikten om wegen aan te leggen." Aan de hand van opdrachten moet 4-havo de geschiedenis vormgeven. Het uiteindelijke resultaat moet in een verslag worden vastgelegd en gepresenteerd worden. Volgens de dames is het al met al nogal een vage opdracht. Maar wellicht heet het juist daarom een ontdekkingstocht naar historische plekken? Vooral veel zelf ontdekken in plaats van het voorgekauwd krijgen. Elke donderdag aan het eind van de lessen kunnen ze met hun vragen bij deskundigen op school terecht. Op 19 oktober eindigt het project en heeft 4-havo een reis gemaakt van de prehistorie tot en met de middeleeuwen in eigen omgeving.

Tekst en beeld: Marlien van Leeuwen

Advertentie

Categorieën