Logo kobr.nl
Foto:

Eerste paal voor nieuwe aula begraafplaats Tempel

Reeuwijk - Vorige week woensdag is een begin gemaakt met de nieuwbouw van de aula op de gemeentelijke begraafplaats Tempel aan de Schinkeldijk. De symbolische eerste paal werd geslagen door Wiro van der Werf, eigenaar van Brouwer de Koning uitvaartzorg en wethouder Kees Oskam.

Voor een flink aantal genodigden, onder wie veel buurtgenoten, memoreerde de wethouder dat het al een lang levende wens was op de oude aula op de begraafplaats te vervangen. Maar die wens bleef heel lang op de plank liggen, waardoor het proces uiteindelijk tien jaar heeft geduurd. Die woorden werden bevestigd door Lizette Visscher, oud-raadslid voor de VVD, die zich door de jaren heen met haar fractie sterk heeft gemaakt voor de nieuwe aula en zelfs al eens een plan daarvoor presenteerde. Zij complimenteerde Wiro met het feit dat hij toch had doorgezet, nadat zijn voorganger Henk Uijterwijk met pensioen was gegaan. Namens haar partij bood zij een kunstwerk van Magda Knap aan voor de nieuwe aula, een geschenk dat mogelijk werd gemaakt door het zogeheten Benedictus legaat dat de lokale afdeling van de VVD ooit heeft ontvangen.

Het ontwerp van Klaas Vermaas werd toegelicht door architect Ben Kraan. Hij noemde het ontwerpen van een aula een bijzondere opdracht, waarbij de parkachtige omgeving van de begraafplaats, te midden van de laaggelegen weilanden, uitgangspunt is geweest. Door voor veel glas te kiezen aan de kant van de begraafplaats met uitzicht over de centrale, en pas gerenoveerde, ontsluitingsas, is in zijn ogen een mooie symbiose ontstaan tussen het gebouw en de begraafplaats. De aula krijgt 75 zitplaatsen, een eigen opbaarruimte en alle faciliteiten om een uitvaart stijlvol te laten verlopen. Hoewel het pand eigendom is van Brouwer de Koning kan iedere uitvaartondernemer er, op huurbasis, gebruik van maken. De bouw is in handen van Vergeer Bouw.

Tekst en beeld: Bert Verver

Meer berichten