De artist impression toont het gebouw op bedrijventerrein Groote Wetering II
De artist impression toont het gebouw op bedrijventerrein Groote Wetering II

Oplossing in zicht voor huisvesting arbeidsmigranten

Politiek Huisvesting arbeidsmigranten

Twee wooncomplexen op bedrijventerrein Bodegraven

Bodegraven-Reeuwijk - In nauw overleg met de werkgevers heeft de gemeente gezocht naar een oplossing voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Deze lijkt nu gevonden te zijn: op bedrijventerreinen in Bodegraven komen twee wooncomplexen voor deze doelgroep.

Al enkele jaren zijn er binnen de gemeente grote zorgen over de wijze waarop de huisvesting van arbeidsmigranten plaatsvindt. Bij controles op kamerverhuur kwamen grote verschillen aan het licht en werden - naast goede - ook situaties aangetroffen die de toets der kritiek niet konden doorstaan. Soms is sprake van onveilige en onhygiënische situaties. Bovendien heeft de kamerverhuur in panden in het centrum van Bodegraven dusdanige vormen aangenomen, dat het de huisvesting van 'spoedzoekers' en starters in de weg is komen te staan.

Sommige werkgevers binnen Bodegraven-Reeuwijk zijn sterk afhankelijk van arbeidsmigranten. Hoeveel van hen er in onze gemeente op kamers wonen, kan wethouder Dirk-Jan Knol niet exact zeggen, omdat zij zich niet bij de gemeente laten registreren. Een voorzichtige schatting is dat het om 750 tot 1500 personen kan gaan. Zij komen voor het merendeel uit Oostbloklanden en verblijven voor kortere of langere termijn in ons land. Binnen onze gemeente vinden zij vooral woonruimte in Bodegraven, maar ook in Reeuwijk-Dorp en in de andere kernen en het buitengebied neemt het aantal vestigingen toe.

Niet meer weg te denken

"Wat we iets preciezer weten, omdat verschillende bronnen daar uitsluitsel over geven, is dat er zo'n 1500 tot 2000 arbeidsmigranten werken binnen onze gemeente," aldus wethouder Dirk-Jan Knol. "Zij zijn niet meer weg te denken uit het economische proces, maar het levert een grote druk op de toch al krappe woningmarkt op. Als uitvloeisel van bijeenkomsten met werkgevers en van het coalitieprogramma 2018-2022 zijn wij daarom op zoek gegaan naar de ontwikkeling van alternatieve huisvestingsmogelijkheden. Na een lange zoektocht menen wij die nu gevonden te hebben. Binnen de ruimte aan bouwgrond die er nu nog is op het bedrijventerrein Groote Wetering kan een gebouw worden neergezet dat plaats biedt aan maximaal 640 bewoners. En op de plaats waar Burggraaff Farm Technologies is vertrokken aan de Duitslandweg kunnen zo'n 300 mensen worden gehuisvest. Dat laatste zal waarschijnlijk ook in een nieuw gebouw plaatsvinden omdat het huidige gebouw eigenlijk niet geschikt kan worden gemaakt voor dit doel, onder andere door de eisen die er op het gebied van duurzaamheid worden gesteld."

In de aanloop naar de definitieve keuze zijn aanvankelijk 'door de oogharen' enkele tientallen locaties bekeken waarvan er uiteindelijk vier zijn overgebleven. De twee nu voorgestelde locaties behoren daartoe. Het voordeel van de nieuwe locaties is dat ze dicht bij de vestiging van enkele grote werkgevers liggen. De aankoop van beide locaties is gedaan door een groep investeerders die de projecten wil realiseren omdat veel ondernemers in Bodegraven-Reeuwijk er belang bij hebben. De gemeente heeft met hen duidelijke afspraken gemaakt over de condities waarop de bouw kan plaatsvinden.

Menswaardige huisvesting

Wethouder Knol: "Wij zetten nadrukkelijk in op een menswaardige en betaalbare huisvesting. Met de centrale huisvesting kunnen wij er ook voor zorgen dat de arbeidsmigranten in onze gemeente worden ingeschreven en dus zichtbaar worden binnen ons inwonersbestand. Flankerend beleid, zoals het instellen van de toeristenbelasting en het vergunningplichtig maken van kamerverhuur om het inschrijven te stimuleren, hebben wij al in werking gezet. Een goede huisvesting vergt echter meer dan een kamer en een bed. Wij hebben daarom ook afspraken gemaakt over de sociale kanten van de huisvesting, zoals ontspannings- en educatieve ruimten. Eveneens over zaken als afvalverwerking, waardoor er op dit gebied geen overlast voor de leefomgeving zal ontstaan. De gewenste gang van zaken kan alleen worden bereikt als er een goed, professioneel beheer wordt gevoerd. Daarom zijn er twee beheerorganisaties aangetrokken die een en ander voor hun rekening nemen. Stay Solutions gaat het pand in Groote Wetering II beheren en Home Flex gaat hetzelfde, maar in een iets hoger segment, doen aan de Duitslandweg. Beide bedrijven werken binnen het keurmerk Stichting Normering Flexwonen. Met de gemeenteraad hebben we enkele projecten van deze bedrijven bezocht om een indruk te krijgen hoe het beheer daar wordt vormgegeven. Gezien ons streven om ruimte te maken in het centrum van Bodegraven, omdat wij daar vrijkomende huisvestingsruimte willen gebruiken voor zogenoemde spoedzoekers en starters, is de nieuwe huisvesting alleen bedoeld voor mensen die een economische binding met onze gemeente hebben."

Het is de bedoeling dat de logies wordt aangeboden voor een periode van maximaal twee jaar. De huurprijzen zullen variëren op basis van hetgeen geboden wordt, maar verwacht wordt dat zij tussen de 75 en 120 euro per week komen te liggen. De afspraken, met daarin ook opgenomen het vrijmaken van panden in het Bodegraafse centrum en de kwaliteiten waaraan de huisvesting moet voldoen, worden vastgelegd in een privaatrechtelijke overeenkomst tussen alle betrokken partijen.

Akkoord door gemeenteraad en provincie

De wijze van aanpak wordt nog dit najaar aan de gemeenteraad voorgelegd. Het is niet de bedoeling dat de gemeente zelf geld in de twee nieuwe huisvestingsprojecten investeert, anders dan het faciliteren van het proces door ambtelijke inzet. De gemeente is wel van plan te zijner tijd te investeren in het centrum van Bodegraven. Ook de provincie moet haar akkoord op de plannen geven en daarna zal de noodzakelijke bestemmingsplanprocedure in gang worden gezet. Het is daarmee nog onduidelijk wanneer de eerste paal de grond in gaat.

Tekst: Bert Verver

Foto: De artist impression toont het gebouw op bedrijventerrein Groote Wetering II

Advertentie

Categorieën