Logo kobr.nl
Foto:

Stichting Local Care bestaat tien jaar

Bodegraven - Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van Stichting Local Care is er zaterdag 10 november om 20.00 uur een concert in de Ontmoetingskerk in Bodegraven. Iedereen is van harte welkom. De toegang is vrij; er is een inzameling waarvan de opbrengst is bestemd voor de zorgboerderij in Rivne in Oekraïne.

Stichting Local Care werd op 15 december 2008 opgericht om kleinschalige en overzichtelijke hulp te verlenen in diverse landen van Oost-Europa. De stichting ondersteunt projecten voor kwetsbare kinderen, gehandicapten maar ook ouderen die hulp nodig hebben. Dit gebeurt met contacten ter plaatse, waardoor de lijnen kort zijn en resultaat snel zichtbaar is. Er zijn projecten in onder andere Roemenië, Moldavië, Bosnië, Pakistan en Oekraïne en er wordt ingehaakt op actuele situaties zoals de aardbevingsramp in Haïti.

Dirk Jan Warnaar

Het bestuur van de Stichting Local Care bestaat uit acht mensen (grotendeels Bodegravers), van wie Gert Jan Meijers de voorzitter is. "Local Care is voortgekomen uit jarenlange betrokkenheid van Dirk Jan Warnaar en zijn echtgenote Marianne de Bruin bij hulpprojecten in Oost-Europa. Zij besloten om, samen met enkele goede vrienden, tien jaar geleden een stichting op te richten om zodoende nog gerichter en nog meer hulp te kunnen bieden aan kwetsbaren in Oost Europa." Dirk Jan Warnaar is altijd de drijvende kracht achter de stichting geweest. Zijn passie, gedrevenheid en zijn charisma hebben bijgedragen tot het succes van deze stichting. Hij overleed begin dit jaar op 62-jarige leeftijd. Gert Jan Meijers: "Dirk Jan heeft tot het laatst toe zich ingezet voor Stichting Local Care. In zijn geest zullen wij ons blijven inzetten voor 'lokale hulp' aan onze medemensen."

Projecten

In het afgelopen decennium heeft Stichting Local Care al veel projecten afgerond. Zo zijn er bloeddrukmeters, ziekenhuisdekens en andere ziekenhuisbenodigdheden naar de Oekraïne gebracht. Twee jonge vrouwen uit Bosnië, die graag iets voor de maatschappij wilden betekenen maar geen financiële middelen voor een studie hadden, mochten op kosten van de stichting gaan studeren. Er zijn diverse oogoperaties voor kinderen uit een tehuis in Moldavië gefinancierd. En natuurlijk het Koeienproject. Gert Jan Meijers: "Met heel veel steun van de Bodegraafse bevolking zijn er meer dan 30 koeien geschonken aan Pakistaanse boeren die na een aardbeving alles kwijt waren. En niet te vergeten de actie van onze stichting na de aardbeving in Haïti: in één dag werd er in 'de nacht voor Haiti' door muziekgezelschappen, koren en scholen meer dan 100.000 euro ingezameld. Hiermee werden meer dan 200 houten, aardbevingsbestendige huisjes gebouwd door Kees en Evelien de Gier, een Bodegraafs echtpaar dat al jaren woont en werkt in Haïti." Deze actie kreeg landelijke bekendheid door de tv-aandacht van EO Metterdaad en 'Hart van Nederland' van SBS6.

Sofia

Een ander heel speciaal project is 'Sofia'. Dirk Jan en Marianne kwamen bij toeval in 2015 oog in oog te staan met dit pasgeboren Oekraïense meisje dat aan de ziekte 'harlekijn-ichthyosis' bleek te lijden. Een huidziekte waarbij de huid niet meegroeit. Dus scheurt de huid vrij gemakkelijk op plaatsen waar veel bewegingen plaatsvinden, waardoor er beschadigingen ontstaan in de huid met het risico op (dodelijke) infecties. Zonder een dagelijkse behandeling van de huid met een crème zou Sofia het niet overleven. Echter, die crème is onbetaalbaar voor haar ouders. Stichting Local Care heeft in dit verband 'Sofia's Club van 100' opgericht. Ongeveer honderd donateurs hebben toegezegd gedurende de jeugd van Sofia € 2,00 per maand te donoren zodat haar ouders de voor haar noodzakelijke behandelingen kunnen betalen. Inmiddels is Sophia al drie jaar en kan zij door de maandelijkse financiële bijdrage een redelijk normaal en gezond leven leiden.

Hulp die áánkomt

Gert Jan Meijers: "Het mooie van onze stichting is dat er niets aan de strijkstok blijft hangen. Al het geld en de goederen worden persoonlijk overhandigd aan de hulpbehoevende persoon in kwestie. Donateurs en andere belangstellenden worden via de website www.stichtinglocalcare.nl exact op de hoogte gehouden van alle projecten. Op de site wordt bijgehouden wie waarvoor een bijdrage ontvangt. We maken het motto van de Stichting Local Care waar: hulp die áánkomt!"

Tekst: Edith Op de Woerd

Meer berichten