Logo kobr.nl
Musicalklas Evertshuis
Musicalklas Evertshuis (Foto: )

Musicalsterren van de toekomst

Bodegraven - Elke zaterdagochtend iets voor half 10 schallen de eerste kinderstemmen door de foyer van het Evertshuis. Ze hebben er zin in! De musicalles gaat bijna beginnen…

Voor het eerst dit theaterseizoen is het Evertshuis begonnen met musicallessen, in samenwerking met Jeugdtheaterhuis Gouda. En het is een succes. Het idee ontstond begin 2018 vanuit de behoefte om voor kinderen in Bodegraven-Reeuwijk op zaterdagochtend theaterlessen aan te bieden. Dit was er nog niet in het Evertshuis, wel incidenteel via BRAVO! activiteiten. Ton van Rheenen, directeur Evertshuis, vindt het belangrijk om kinderen op jonge leeftijd in aanraking te laten komen met theater, de veelzijdigheid van podiumkunsten en dat kinderen zich kunnen laten verwonderen in het theater.

Uitgangspunt was om begin oktober te starten met twee lesgroepen. Eén voor kinderen van 4 t/m 6 jaar en een groep voor kinderen van 7 t/m 9 jaar. De zogeheten S-groep zat al snel vol, daarom is besloten om een tweede groep voor de jongste kinderen eraan toe te voegen. En wat een talenten zitten er bij de drie groepen! De kinderen dansen, zingen en acteren de sterren van de hemel.

Plezier staat voorop

Docente Lianne Loos geeft vol overgave elke week les aan alle drie de lesgroepen in het Evertshuis. Zaterdag 17 november werd bij de S-groep een nummer uit de musical 'Pinokkio' stap voor stap geoefend en gezongen. De les werd afgesloten met een leuk theaterspel. Iedereen mocht als standbeeld in een museum staan en zo onopvallend mogelijk elke keer 'stiekem' een beetje veranderen van pose. Eén van de kinderen speelde de bewaker van alle 'kunstwerken'. Dat leverde grappige momenten op.

Bij de M-groep werd er na een vrolijke warming-up een liedje rondom de piano geoefend. Daarna werd het nummer 'Jong' van Team Up gerepeteerd, waarbij tegelijkertijd gedanst en gezongen werd. "Best moeilijk hoor, maar superleuk", aldus de twee leerlingen Sam en Romy. Docente Lianne heeft zelf een theateropleiding afgerond. Loos: "Bij de M-groep kan er wat uitgebreider op de teksten worden ingegaan en de kinderen krijgen ook korte stukjes tekst mee naar huis om te repeteren. Zingen en dansen tegelijk is inderdaad heel moeilijk. Tijdens de musicallessen staat plezier maken voorop!"

Jeugdtheaterhuis

Borius van der Meulen, locatieleider jeugdtheaterhuis Gouda/Bodegraven, is blij met de nieuwe samenwerking met het Evertshuis: "Er wordt op een prettige manier meegedacht en de mogelijkheden in de theaterzaal in Bodegraven zijn ideaal voor deze lessen. De kinderen en ook de ouders zijn erg enthousiast." In een multifunctioneel gebouw als het Evertshuis is het soms onvermijdelijk dat de theaterzaal op zaterdag al vroeg moet worden ingericht voor een voorstelling of is afgehuurd voor een evenement of festival, zoals onlangs het Streekfestival. Dan wordt meegedacht over een andere zaal of ruimte in het Evertshuis, uiteraard altijd met een piano.

Jeugdtheaterhuis Zuid-Holland biedt op diverse plaatsen in de regio theaterlessen aan. Naast Gouda en Alphen aan den Rijn nu dus ook in Bodegraven. Wel zo handig, want dan hoeven de kleine 'Annie's en Ciskes in de dop' uit Bodegraven-Reeuwijk minder ver te reizen.

Eindpresentaties

De S-musicalklas voor de kinderen van 4 t/m 6 jaar bestaat uit 10 lessen van 45 minuten op zaterdagochtend. Deze reeks wordt afgesloten met een presentatie voor ouders, familie en kennissen in de theaterzaal van het Evertshuis op zaterdag 15 december. De M-musicalklas, de kinderen van 7 t/m 9 jaar hebben 25 lessen van anderhalf uur. Zij geven een eindpresentatie op 6 april 2019.

Het Evertshuis wil de samenwerking met het jeugdtheaterhuis Gouda graag in het nieuwe theaterseizoen voortzetten. Om zo de theatertalentjes en musicalsterren van de toekomst een podium te bieden. De nieuwe reeks lessen in de S-groep start op 2 februari 2019. De inschrijving hiervoor gaat via het jeugdtheaterhuis Gouda: www.jeugdtheaterhuis.nl/inschrijven/gouda. Er zijn al meerdere aanmeldingen, dus wacht niet te lang met inschrijven!

www.evertshuis.nl/jeugdtheaterhuis

Tekst: Alice Bekkering

Beeld: Marijke Groot

Meer berichten