Afbeelding
Foto: Edith Op de Woerd

Toegang tot verantwoord voedselsysteem

Algemeen

Bodegraven-Reeuwijk - Voedselverspilling tegengaan en lokale productie van verantwoord voedsel tegen een eerlijke prijs voor de lokale bevolking. Het zijn twee doelstellingen van het Voedselplein-Kennis-Manifest, dat vorige week door verschillende partijen is ondertekend.

Het Voedselplein-Kennis-Manifest wordt ondersteund door het start-up consortium CommunityFarming.Online uit Gouda, Stichting Duurzaam Bodegraven-Reeuwijk en Trinity Software Center Reeuwijk/Ghana. Samen bouwen ze aan een agro-kennis-platform, want publieke kennis op dit vlak wordt niet goed gedeeld. Daarom eten wij bijvoorbeeld sperziebonen uit Kenya en importeert Ghana graan uit de Verenigde Staten. Door kennis te bundelen en toegankelijk te maken, kan iedereen overal in de wereld duurzaam, ecologisch en economisch verantwoord voedsel verbouwen. Veel meer lokaal en circulair duurzaam.

De initiatiefnemers gaan kennis verzamelen en hier een infrastructuur voor ontwikkelen. Dit toekomstige open kennisplatform is vrij beschikbaar en staat ten dienste van de lokale gemeenschap, van een teler-op-het-balkon tot en met de professionele land- of tuinbouwer, wereldwijd. Dit dynamische platform kan worden aangevuld met ervaring en kennis van nieuwe participanten.

Van bodem naar bord

De zelfvoorzienende moestuin Hortus Populus in Bodegraven is een goed voorbeeld van een dorpstuin: het voedselsysteem van de toekomst. De Hortus heeft tot doel de lokale bevolking te voeden met ecologisch verantwoord voedsel. Het voedsel moet met lokale mensen en met eerbied voor de grond geproduceerd worden. Dat zorgt voor saamhorigheid en korte ketens in de weg van bodem naar bord. Door gebruik te maken van het toekomstige kennisplatform weten de vrijwilligers precies hoe de samenstelling van de grond is en hoe de klimatologische omstandigheden zijn.

Tekst en beeld: Edith Op de Woerd

Advertentie

Categorieën