Logo kobr.nl
Foto: Marlien van Leeuwen

Diamanten huwelijk Toon en Riet Kemp-van der Werf

Reeuwijk - Op 19 december 1958 trouwden Toon Kemp en Riet van der Werf. Burgemeester Christiaan van der Kamp heeft het diamanten echtpaar gefeliciteerd met dit heuglijke feit en daarbij een mooie bos bloemen overhandigd.

Riet van der Werf (1935) was de oudste uit een boerengezin van zestien kinderen aan de Middelburgseweg. Haar moeder maakte kaas en hielp daarnaast met allerlei werkzaamheden op de boerderij. Riet nam op zekere leeftijd taken van haar moeder over. Riet: "De kleintjes zeiden altijd dat ik van die harde handen had. Aan het eind van de dag maakte ik met een washand de handen en gezichten van alle kleintjes schoon voor ze naar bed gingen." Stromend water? "Nee, uit een emmer." Ook Toon Kemp (1933) kwam uit een boerengezin. Zijn ouders hadden een boerderij aan de Oud Reeuwijkseweg. "Ik ben de middelste uit een rijtje van zeven kinderen. We hadden zo'n 24 koeien, wat varkens en geiten. Die laatste waren min of meer het speelgoed voor ons kinderen. We spanden ze voor een bokkenwagen en reden er dan mee rond. De geiten kenden alle paadjes op ons erf."

Geluidstudio Kemp

Toon was in die tijd diskjockey, wijd en zijd bekend onder de naam 'Geluidstudio Kemp'. "Ik had een houten koffer gemaakt, zwart geverfd en er van die mooie blinkende blikken hoeken op gemaakt. Daar zaten mijn vinylplaten in (lp's en singles). Uit een plank had ik een gat gezaagd en daar de luidspreker in bevestigd. Muziek werd mono afgedraaid, later werd dat pas stereo. De versterker had ik ook zelf gemaakt. Dat alles vervoerde ik met mijn fiets. Zo ging ik feestjes af bij particulieren en was ik present bij Koninginnedagen enzovoorts. Tijdens die feestjes kreeg je eten en drinken en je werd ervoor betaald." En Riet? Zij viel voor die diskjockey met zijn mooie krullen.

Dansles op het dorp

Ze hebben elkaar leren kennen tijdens de danslessen in Amicitia. Op de vraag of ze de mooiste dan wel de liefste was, kijkt Toon verbaasd. Toon: "Geen idee, er waren meer meisjes in Reeuwijk, maar ze ging met mij mee als ik ging draaien en we hadden het altijd gezellig." Riet vervolgt: "Ik had een rode klokrok genaaid en op de zak een grote muzieksleutel geborduurd. Die rok deed ik altijd aan als ik met hem meeging." De fiets werd opgevolgd door een mobylette en daarna volgde de eerste auto. Toon: "Op mijn achttiende had ik na een paar lessen mijn rijbewijs. Mijn eerste auto kocht ik in Moerkapelle, een Ford Vedette. Mijn vader waarschuwde mij: 'Een auto kopen is geen kunst, maar hem blijven rijden!' Een levenswijsheid van de eenvoud van het leven uit die tijd." De oorlog was wel voorbij, maar overvloed zou nog decennia op zich laten wachten.


Huwelijksaanzoek

Er kwam een houten huisje vrij op Randenburg, wat 4000 gulden kostte. Toon: "De grond pachtten we van buurman boer Vergeer. Zo bleef hij een vinger in de pap houden wie er in dat huisje mocht wonen. Randenburg was katholiek en dat moest zo blijven." De pacht, 125 gulden, werd samen met de nieuwjaarswensen op 1 januari gebracht. En het huwelijksaanzoek? Toon: "Welnee, dat deed je toen toch niet. Ik ben echt niet op mijn knieën gaan zitten hoor. Het was vanzelfsprekend dat wanneer je een huis had gevonden, je ging trouwen." In de woonkamer hangt hun trouwfoto. Toon in een keurig pak en inderdaad met krullen glanzend van de brillantine. De prachtige trouwjurk is door Riet zelf genaaid. Haar broertje Wim en zusje Gonnie, als bruidsjonker en bruidsmeisje op de voorgrond, kijken zuinig lachend in de camera.

Vijf kinderen

Toon heeft ruim 43 jaar als elektricien bij het installatiebedrijf Heemskerk in Waddinxveen gewerkt en Riet nam de zorg op zich voor hun vijf kinderen: Ton, Hans, Anita, Marja en Paul. Riet: "Een hele organisatie maar ik was het van thuis uit gewend."

Wat is het hun geheim van 60 jaar huwelijk? "Ach, je bent zo verweven met elkaar. Soms denk je echt wel eens: 'ga jij maar even naar buiten'. En dan ben je toch weer blij als je de ander ziet aankomen."

 

Tekst en beeld: Marlien van Leeuwen

Meer berichten