Logo kobr.nl
Hans den Bleker en Renger Kok tijdens een eerdere editie van Navigate North
Hans den Bleker en Renger Kok tijdens een eerdere editie van Navigate North (Foto: )

Race naar de Noordkaap voor goede doelen

Bodegraven-Reeuwijk - Navigate North is een 7000 kilometer lang avontuur over de eindeloze en besneeuwde wegen naar Noord-Scandinavië. In zeven dagen, 18 t/m 26 januari, rijden ondernemer Hans den Bleker en goede vriend Renger Kok naar de Noordkaap om geld op te halen voor Ipse de Bruggen en Victory4All.

Navigate North is een 7.000 kilometer lange autorace waarbij het draait om snelheid en strategie, maar het uiteindelijke doel is voor Hans den Bleker en Renger Kok om zo veel mogelijk geld op te halen voor de twee goede doelen. Het is al de zevende keer dat de twee vrienden samen in de auto stappen. De bestemming van Navigate North is elk jaar anders, maar de extreme omstandigheden en overweldigende natuur staan hierin centraal. Terugkerend thema in de doelen die het team sponsort, is dat het gaat om kwetsbare groepen.

Toekomst zonder armoede

Renger: "Victory4All is een organisatie in Zuid-Afrika die van jongs af aan in kinderen investeert met goed onderwijs en zorg op een liefdevolle plek. Veel kinderen die in de sloppenwijken van Zuid-Afrika leven, hebben te maken met verschrikkelijke situaties. Honger, ziektes, geweld, prostitutie, slechte woonomstandigheden, onvoldoende sanitaire voorzieningen en gebrek aan medische zorg zijn aan de orde van de dag. Meestal hebben ze geen enkele hoop en verwachten ze dat hun toekomst niet veel beter zal zijn dan die van de mensen om hen heen. Goed onderwijs is de springplank naar een toekomst zonder armoede."

Het tweede goede doel waar de mannen voor rijden is een project van Ipse de Bruggen. Sinds dit jaar wordt de tuin van het complex in Waddinxveen niet meer onderhouden door een hovenier, maar door de cliënten zelf. Door weer en wind gaan de cliënten en begeleiders op pad om de eigen tuin, een aantal gemeenteplantsoenen in de wijk en voortuinen van buurtbewoners te schoffelen, te vegen of te wieden. Met de opbrengst van Navigate North hopen ze bij Ipse een kas en een schuur te kunnen aanleggen, zodat nog meer cliënten zich bij de tuinonderhoudgroep kunnen aansluiten. De cliënten en begeleiders laten zich door een beetje kou niet tegenhouden, maar bevroren grond of struiken gooien in de winter nog wel eens roet in het eten. Met een kas op het terrein kan er het hele jaar door in het groen worden gewerkt.

Zieke kinderen

Een ander deelnemersteam van Reeuwijkse/Goudse oorsprong wordt gevormd door Fred Boevé en Menno Wiersma. Onder de naam 'Cape Cruising 4 kids' halen ze geld op voor projecten in het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ). Een ziekenhuisopname kan op kinderen een enorme impact hebben. Vrienden van het GHZ doet er daarom alles aan om zowel het kind als de ouders een fijner verblijf te bieden, een verblijf waar ook ruimte is voor mooie momenten. Fred en Menno hebben van dichtbij de ziekte van een kind meegemaakt. Hierdoor weten ze als geen ander hoe belangrijk het is om een ziekenhuisbezoek zo aangenaam mogelijk te maken: "Zieke kinderen verdienen onze steun en daarom (st)rijden wij voor het GHZ. Met de opbrengst hopen we vier projecten te realiseren, waaronder bedsturen, knuffels van GHZ-mascotte Freek en een Virtual Reality (VR) film waarmee kinderen optimaal voorbereid worden op een operatie."

www.navigatenorth.nl

Tekst: Simone Edelman

Meer berichten