Medewerkers kantoor
Medewerkers kantoor Foto: Vergeer Bouw

Vergeer Bouw bestaat dit jaar 50 jaar

Algemeen

Reeuwijk - Vergeer Bouw viert dit jaar zijn 50-jarig jubileum. Het Reeuwijkse bouwbedrijf is een begrip in de regio en nog altijd een rasecht familiebedrijf. Het begon allemaal in 1969 toen Ton en Dirk Vergeer de handen ineen sloegen. Nu, vijftig jaar later, is Vergeer Bouw een modern, op de toekomst gericht bedrijf met om en nabij 35 medewerkers.

In het prachtige pand aan de Reeuwijkse Randweg word ik hartelijk welkom geheten door vader Ton en zoon Erwin Vergeer en bedrijfsleider Hans Knoop. In een ontspannen sfeer, waar Vergeer senior zelf de koffie inschenkt en er een koekje bij aanbiedt, komen het verleden, het heden en de toekomst van Vergeer Bouw ter sprake. Ton Vergeer vertelt: "Ons bedrijf bestaat eigenlijk al honderd jaar… Ik wilde destijds graag voor mezelf beginnen, maar dat bleek vrijwel onmogelijk. Voor het oprichten van een eigen bouwbedrijf had ik een startkapitaal van vijfduizend gulden nodig, een vakdiploma en vijf jaar leidinggevende ervaring. Maar ik was pas 21 jaar dus dit was onmogelijk." Ton Vergeer vervolgt: "Het alternatief was overname van een bedrijf en dat heb ik samen met vriend Dirk Vergeer, een oud-klasgenoot met toevallig dezelfde achternaam, in 1969 gedaan. We kochten timmerbedrijf MacDaniel aan de Notaris d'Aumerielaan hier in Reeuwijk. Dit bedrijf bestond al sinds 1918. Meneer MacDaniel heeft nog driekwart jaar meegewerkt."

Al snel werd Vergeer Bouw een succes. De eerste opdrachten volgden van familie en vrienden. Dirk Vergeer metselde en Ton Vergeer timmerde. In 1973 verhuisde Vergeer Bouw naar het huidige kantoorpand met werkplaats op grond die zij kochten van Piet Droogh. 'Voorwaarde' was wel dat zoon Aad bij Vergeer Bouw mocht komen werken. En dat gebeurde: Aad Droogh heeft nog 45 jaar bij Vergeer gewerkt. Het bedrijf groeide en bloeide. Vergeer senior: "Opdrachten volgden meestal via aanbestedingen, wat altijd via de aannemingsvereniging liep. Het bedrijf dat de laagste aannemingssom vroeg, kreeg de opdracht. Zo simpel was dat. Nu word je rechtstreeks uitgenodigd bij de architect of opdrachtgever om je prijs in te dienen. Particuliere aanbestedingen zijn er niet veel meer."

Familie

Ton Vergeer heeft drie zonen, de oudste zoon Erwin (1971) is de huidige directeur en eigenaar van het bouwbedrijf. Erwin is in 1996 in dienst getreden en heeft 'stage gelopen' op alle afdelingen binnen het bedrijf. Toen Dirk Vergeer in 2001 er voor koos door te gaan in de planontwikkeling, heeft Erwin de aandelen van hem overgenomen. In 2005 heeft er een tweedeling plaatsgevonden: Vergeer Bouw en Vergeer Planontwikkeling. Twee aparte bedrijven opererend onder één dak. Leon Vergeer (1981), de jongste broer van Erwin, is directeur van Vergeer Planontwikkeling. Indien mogelijk helpen beide broers elkaar, maar ze opereren volstrekt onafhankelijk van elkaar. Vergeer senior: "Mijn ideaal is dat ze samenwerken zoveel als ze willen, maar als ze tegenstrijdige gedachten over een onderwerp hebben, ze elkaars mening respecteren en daarna samen lekker een biertje drinken." De middelste zoon Remco heeft geen enkele affiniteit met techniek en is werkzaam in de financiële wereld.

Vergeer Senior heeft inmiddels al zijn aandelen aan zoon Erwin overgedragen en is behalve adviseur ook nog manusje-van-alles: hij houdt het erf schoon, maait het gras, snoeit de bomen en doet nog wat archiefwerk. Bedrijfsleider Hans Knoop: "Het voordeel van het werken bij een echt familiebedrijf is de betrokkenheid van de familie bij alle medewerkers en hun achterban. De familie is zeer sociaal bewogen. Ze kennen alle medewerkers, hun partners en kinderen bij naam en toenaam." Hans is inmiddels al ruim twaalf jaar werkzaam voor Vergeer.

Crisisjaren

Ook familiebedrijf Vergeer heeft het zwaar te verduren gehad tijdens de crisis die begon in 2008. Erwin: "De hele bouwwereld stortte ineen, er was heel slecht aan werk te komen. Mijn belangrijkste doel in die jaren was geen personeel te hoeven ontslaan. Ik wilde het niet op mijn geweten hebben dat er gezinnen die leefden van dit inkomen, zonder baan zouden komen. We hebben alles overhoop gehaald om bij elkaar te blijven. Werk wat we normaal gesproken uitbesteedden, deden we nu zelf. Financieel gezien was dat niet logisch, maar zo kon worden voorkomen dat we personeel moesten ontslaan. Om ons heen zijn er vele bedrijven tijdens of kort na de crisis omgevallen. Het is best uniek te noemen dat wij zelfs van niemand afscheid hebben hoeven te nemen en al die jaren niet met verlies hebben hoeven draaien." Een belangrijke opdracht in die jaren was de bouw van de bioscoop in Gouda.

Toekomst

De orderportefeuille is goed gevuld voor 2019. Er is voldoende werk in de bouw. Er wordt momenteel een bedrijfshal langs de A20 gebouwd van 13.000 m2, met 1.000 m2 kantooroppervlak. Van deze opdrachtgever hebben ze 25 jaar geleden al de eerste opdracht gehad. In Veenendaal zijn de afgelopen drie jaar diverse woningen en appartementen gebouwd en voor dezelfde opdrachtgever is onlangs weer een contract getekend voor zestien woningen. Voorts zijn wij in de regio veel aan het werk, zoals met de bouw van de aula van de begraafplaats in Reeuwijk-Tempel, de verbouwing van een kerkgebouw in Gouda en een woningcomplex in Nieuwkoop. Erwin: "We hoeven niet te groeien, het belangrijkste is voor mij dat we een familiebedrijf blijven. Iedere vrijdagmiddag komen veel collega's naar kantoor om samen het weekend in te luiden en eens in de vier weken komen alle medewerkers naar kantoor. Dan wordt iedereen op de hoogte gebracht van alle plannen. We eten en drinken wat samen, zodat de verbondenheid groot blijft."

Bedrijfsleider Hans Knoop: "Er is wel een verandering gaande in de verhouding bouwvakkers en kantoorpersoneel. Steeds meer tijd gaat zitten in de voorbereiding en steeds minder tijd voor de bouw zelf." In het verleden was 10% van de tijd nodig voor de voorbereiding en 90% voor de bouw. Nu kost de voorbereiding 60% van de tijd en de werkelijke bouw 40%."

Erwin besluit: "We hebben zeer loyaal en betrokken personeel. We kunnen de toekomst met deze groep prima aan!" De jongste zoon van Erwin, Stein Vergeer (twaalf jaar) toont al voorzichtig interesse in het bedrijf. Maar hij wordt niet gepusht. Opa zou het natuurlijk geweldig vinden als een kleinkind het bedrijf voortzet. De toekomst zal het leren.

Tekst: Edith Op de Woerd

Advertentie

Categorieën