Logo kobr.nl
Foto:

Gaat Nederlandse IJsklimwedstrijd in Bodegraven door?

Bodegraven – De elfstedentocht is nog ver weg, maar op de boerderij van Thomas Knoope aan de Oud Bodegraafseweg zijn de voorbereidingen voor de derde Nederlandse ijsklimwedstrijd in volle gang. Het ijs van de te beklimmen muur groeit gestaag. Thomas en dochter Martine Knoope hopen dat aanstaande zaterdag de wedstrijd kan plaatsvinden, maar dat is afhankelijk van de vorst. Zo'n 30 deelnemers gaan dan met stijgijzers en ijsbijlen de circa 10 meter hoge, bevroren waterval beklimmen.

De wedstrijd vindt plaats achter de boerderij onder de hooimijt waaronder een circa 12 meter hoge steiger is geplaatst. Er wordt van bovenaf water via een eenvoudige tuinslang 'gedruppeld' over een ingewikkelde touwenconstructie waardoor heel langzaam een bevroren waterval ontstaat. Normaal gesproken moesten ijsklimmers uitwijken naar ijsmuren in het buitenland, maar dankzij ijsmeester Knoope is dat niet meer nodig.

Thomas Knoope (1967), zelf een enthousiast klimmer, is van huis uit werktuigbouwkundige. De ijskunstenaar bedacht zelf de wijze waarop de ijsmuur tot stand kan komen. Het is inmiddels het zesde jaar dat er een ijsmuur staat. Het Nederlands kampioenschap ijsklimmen wordt voor de derde keer in Bodegraven gehouden. Er komen ijsklimmers uit het hele land om de muur te bedwingen.

De wedstrijd vindt plaats onder auspiciën van de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV). Bij het ter perse gaan van deze krant was het nog onzeker of en zo ja wanneer de wedstrijd zal plaatsvinden. Informatie is te vinden op de Facebookpagina 'Knoope Open Ice'.


Tekst en beeld: Edith Op de Woerd

Meer berichten