Logo kobr.nl
Voorzitter Arjan Griffioen wil het complex ingrijpend verduurzamen en waar nodig gelijktijdig opknappen
Voorzitter Arjan Griffioen wil het complex ingrijpend verduurzamen en waar nodig gelijktijdig opknappen (Foto: Danny de Vries)

Rohda'76 ziet kansen voor duurzaamheidsslag

Bodegraven - Voetbalvereniging Rohda'76 koestert ambitieuze plannen op het gebied van duurzaamheid. Binnen drie jaar wil de vereniging los van het gas en de resterende energielasten zoveel mogelijk reduceren. Daar hangt een stevig prijskaartje aan. Toch ziet verenigingsvoorzitter Arjan Griffioen kansen voor uitvoering van een deze duurzaamheidsslag.

De voorzitter legt uit dat er een gedegen onderzoek is uitgevoerd door Merosch en Lok Techniek. Uit dit onderzoek blijkt dat het mogelijk is om het energieverbruik drastisch terug te brengen. Dit past precies binnen de ambities van de gemeente om energieneutraal te worden. "Los daarvan moeten we ons gezamenlijk inspannen om de wereld beter door te geven aan volgende generaties. Daar sluit dit plan prima bij aan."

Maatregelen

Welke maatregelen zijn nodig? "In de eerste plaats willen onze cv-installatie vervangen door een warmtepomp. Warm water gaan we opwekken via zonneboilers. Dat vraagt ook om het vervangen van het huidige douchesysteem. Verder moet je denken aan het vervangen van alle lampen door ledverlichting, enkel glas door dubbel glas, isoleren van gevels, vloeren en daken en het plaatsen van zonnepanelen. Het gaat dan om een gefaseerde uitvoering van de werkzaamheden." Overigens worden de duurzaamheidsmaatregelen gekoppeld aan onderhoudsmaatregelen. "Ons sportcomplex is van 1983. Dat merk je bijvoorbeeld aan de kleedkamers. Die zijn sterk verouderd. Als je wilt verduurzamen, dan moeten we die ook opknappen."

Leden raadplegen over investering

Uit het onderzoek blijkt dat de duurzaamheidsmaatregelen ongeveer 300.000 euro kosten en de opknapbeurt van de kleedkamers circa 200.000 euro. Arjan Griffioen: "Het is natuurlijk een gigantische investering en daar heeft Rohda'76 zeker de financiële hulp van anderen bij nodig. Voor 6 maart beleggen we een algemene ledenvergadering waarin we onze plannen nader toelichten."

Beeld: Danny de Vries

Foto: Voorzitter Arjan Griffioen wil het complex ingrijpend verduurzamen en waar nodig gelijktijdig opknappen

Meer berichten