Afbeelding

Fleuriger centrum Bodegraven

Algemeen

Bodegraven - Eind april zijn de eerste tekenen te zien van de herinrichting van het Raadhuisplein. In de maand april worden namelijk de lange zitbank en de mobiele plantenbakken met extra zitgelegenheid geplaatst. Tegelijkertijd heeft ook de burgerinitiatiefgroep Hart in Bodegraven niet stilgezeten en ideeën bedacht voor het opknappen van de overige openbare ruimte in het centrum van Bodegraven.

De zit- en de groenelementen voor het Raadhuisplan worden rond medio april geleverd en geplaatst. Het betreft de belangrijkste elementen uit het ontwerpplan van de zogeheten basisinrichting. De zitgelegenheid en het groen moeten het Raadhuisplein opfleuren. De burgerinitiatiefgroep Hart in Bodegraven laat de inrichting van het Raadhuisplein over aan de gemeente, maar heeft wel ideeën voor het muziekpaviljoen en wellicht nog een speelelement voor kinderen op het plein.

Sfeervol en gezellig

Het plangebied van Hart in Bodegraven ligt noordelijk van de Oude Rijn en tussen Raadhuisplein, de Oude Markt en de Brug. Herinrichting van de pleinen hoort hier ook bij. Uitgangspunten bij de aanpak zijn: sfeervol, gezellig, mooi maar ook duurzaam. De ideeën zijn inmiddels aan vele bewoners en ondernemers voorgelegd en positief ontvangen. Een logische volgende stap is het laten maken van schetsontwerpen door een landschapsarchitect. Dat is na een eerste workshop met betrokken partijen inmiddels in gang gezet. De eerste ontwerpen zijn medio maart gereed en worden dan getoetst op financiële en technische haalbaarheid. Als dat het geval is, komt er in april een bijeenkomst met bewoners en ondernemers om de schetsontwerpen te bespreken.

Dorpsplein

De aanpak omvat onder andere het herinrichten van de Oude Markt. Te denken valt aan het verwijderen van de vele obstakels, deels herbestrating met granietkeien en herindelen parkeerplaatsen. Daardoor kan het kerkplein de Oude Markt verbinden met de Kerkstraat. Er ontstaat meer de beleving van een dorpsplein en het zicht op de mooie oude Kerk wordt hersteld. Ook een herinrichting van de Marktstraat vanaf de brug, over het Raadhuisplein en tot voorbij het gemeentehuis, behoort tot de plannen.

Vriendelijke stegen

Bodegraven kent twee stegen, de Nutspassage en de Bouwsteeg. Onder andere met toevoeging van groen en verbetering van de bestratingen en verwijderen van obstakels kunnen naar mening van de initiatiefgroep de stegen vriendelijker en gezelliger worden. Aan het Raadhuisplein grenzen twee donkere doorgangen naar de Nutspassage en naar de Jumbo. Met extra verlichting en kleur zijn er plannen deze eveneens op te fleuren. De doorgangen zijn overigens particulier eigendom. Dat geldt ook voor de kapotte klok op de plein. De initiatiefgroep is in gesprek met deze vastgoedeigenaren en rekent op hun medewerking.

De informatie van de initiatiefgroep is te lezen in een eerste nieuwsbrief op hun website.

www.hartinbodegraven.nl

Advertentie

Categorieën