Afbeelding
Foto: Wim de Boevere

Visserijverleden voor diamanten huwelijkspaar Corrie en Leen Rog

Algemeen

Waarder - De Scheveningse Leen Rog en Corrie van Dijk uit Katwijk kwamen elkaar eind 1958 toevallig tegen tijdens de huwelijksvoltrekking tussen een vriendin van Corrie met een neef van Leen. Zij hadden eigenlijk meteen een klik en al snel daarop volgde hun eigen verloving.

Leen was in die tijd werkzaam als monteur/machinist op het visserijschip de SCH199. Vanwege het feit dat in de loop van mei 1959 de 'vlaggetjesdag' voor de deur stond, oftewel het uitvaren van de vissersvloot, zou Leen daardoor langere tijd van huis zijn. Daarom besloten Leen en Corrie om nog voor dat tijdstip te trouwen. Dat werd 6 mei 1959.

Na hun trouwen hebben Corrie en Leen nog elf jaar in Scheveningen gewoond en daar zijn ook hun vijf kinderen geboren: de twee dochters Dikkie en Connie en hun drie zoons, de tweeling Kees en Arie, en Leo.

Baan aan wal

Leen heeft nog een aantal jaren in de visserij gewerkt en kan daarover heel wat mooie verhalen vertellen, maar uiteindelijk heeft hij, ook met het oog op het gezin, in 1969 toch een baan aan de wal gezocht. Gesteund door zijn technische ervaring werd dat een functie in de machine- en energievoorziening van de toenmalige Koninklijke Nederlandse Gist- en Spiritusfabriek in Delft, het huidige DSM-Gist-Brocades.

Met z'n zevenen werd de woning in Scheveningen zo langzamerhand wat aan de kleine kant. Daarom werd uitgekeken naar een ruimere woning. In 1970 is het gezin verhuisd naar een nieuwbouwwoning aan de Prins Willem-Alexanderstraat in Waarder. De kinderen hebben inmiddels allemaal het ouderlijk huis in Waarder verlaten, maar wonen gelukkig allen redelijk in de buurt.

Leen heeft tot het eind van zijn werkzame periode gependeld van Waarder naar DSM-Gist-Brocades in Delft. Zijn hobby's zijn, niet geheel toevallig, schepen en de pleziervaart. Hij heeft zelf ook twee jachten gehad. Eén daarvan heeft hij ooit als leeg casco aangeschaft en zelf helemaal afgebouwd. Verder heeft hij een brede interesse in techniek, bezit hij ook een groot tropisch aquarium en is hij vaak druk met zijn kippen.

Zorgen voor anderen

Corrie heeft ook een relatie met de visserij in haar geschiedenis. Zij heeft ruim acht jaar het intensieve en zware beroep van nettenboetster uitgeoefend. Daarna is zij nog zo'n drie jaar werkzaam geweest in de keuken van het Zeehospitium in Katwijk. Zorgen voor anderen zit haar echt in het bloed en eenmaal woonachtig in Waarder is zij vanaf 1976 nog zo'n veertien jaar lokaal actief geweest in de bejaardenhulp. Stilzitten is haar best wel vreemd, want zij doet nog mee met 'de gym' en verder blijft ze actief met handwerken en het maken van bijzonder mooie wenskaarten. Kinderen bellen regelmatig aan want ze weten dat er bij 'mevrouw Rog' altijd wel een snoepje te halen is.

Afgelopen maandag heeft het echtpaar bezoek gehad van burgemeester Van der Kamp die met interesse de verhalen van het echtpaar aanhoorde en hen natuurlijk feliciteerde met hun diamanten huwelijk, compleet met een fraai boeket bloemen.

Tekst en beeld: Wim de Boevère

Advertentie

Categorieën