Afbeelding

Vogelhuizen en verstilde landschappen

Algemeen

Bodegraven - Twee kunstenaars die zich laten inspireren door de natuur, maar samen een verrassende combinatie vormen. De expositie van vogelhuizen van Leo Gerritsen en schilderijen van Fred Hemmes is te bezoeken in het Evertshuis van 16 mei tot 4 juli tijdens openingsuren.

Gerritsen maakt architectonische objecten uit cortenstaal. Bouwsels voor buiten met een eigenzinnige uitstraling. Eigenwijs en autonoom van karakter. Maar naast deze eigenzinnigheid zit er ook een functionele kant aan zijn objecten. Nieuwsgierige vogels kunnen dit ontdekken en erin gaan nestelen. En zo wordt de natuur onderdeel van de kunst. Deze gedachtegang is de aanjager van het proces. Met als resultaat een mix van autonome kunst, architectuur, functionaliteit en natuurbehoud. Spannend wordt het elk voorjaar, want de kunstobjecten bewoond worden?

Bij Fred Hemmes is de grote constante in zijn werk het landschap met alle mogelijkheden die dat thema te bieden heeft. Hij tekent bij voorkeur landschappen uit zijn directe omgeving. Plekken waar hij geregeld komt in diverse atmosferische omstandigheden die daardoor deel zijn geworden van zijn belevingswereld. Bij het schilderen maakt hij gebruik van stilering. Overbodige details laat hij achterwege, lijnen trekt hij strakker of minder strak. Glooiende lijnen en golvingen accentueert hij, waardoor het schilderij een vloeiend geheel wordt. Hij streeft ernaar zijn werk een verstild karakter te geven en een sfeer van tijdloosheid te laten ontstaan. Hij werkt met aquarelverf, acrylverf en houtskool.

Afbeelding

Advertentie

Categorieën